香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 關於租者置其屋既印花稅問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  teasee
師兄我已睇到你留言,點解又取消?
你意思係當我政府估我樓價為$250萬,我簽樓契時要先比印花...
jefflui 發表於 2013-10-15 21:36:11

小弟明白,突如其來嘅支出,
再加上事務律師果啲文員仔嘅花言,
確實令人頭痛萬分。

請參考本文 帖子四,
及以下政府新聞公告,及信報。

http://archive.news.gov.hk/tc/ca...130222_161421.shtml

http://www2.hkej.com/property/article/id/76136本帖最後由 teasee 於 2013-10-15 23:54:24 編輯
特快已選租置單位,感恩中。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

小弟明白,突如其來嘅支出,
再加上事務律師果啲文員仔嘅花言,
確實令人頭痛萬分。
請參考本文 帖子四...
teasee 發表於 2013-10-15 23:51:16

以新稅制,小弟單位應該屬於以下呢項:

2013年2月23日起實施的印花稅
樓價(HK$)                                印花稅(HK$)
2,176,471元至3,000,000元        3.00%

但文章又有題到
"但香港永久性居民購買住宅物業,在簽署買賣協議時並沒有擁有其他香港住宅物業,即是打算只擁有一個物業的香港永久性居民,包括首次置業、已出售原有物業等待再置業,甚至想換樓的人士,可獲豁免繳付新增的稅率,只須按現時的稅率繳付印花稅。"

咁小弟應該係比1.5%還是3%印花稅呢?

同埋係咪真係到去律師樓簽約果日我先知真正金額?稅局會否先比信通知我?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  tandy
即係話,如果我係特快選擇了可購的租置房屋,我也有資格購買?
fungphyllis 發表於 2013-10-15 23:03:07

以新稅制,小弟單位應該屬於以下呢項:
2013年2月23日起實施的印花稅
樓價(HK$)                         ...
jefflui 發表於 2013-10-16 00:13:06

用舊稅率,因為買返住自己公屋的單位的人,肯定無其他住宅物業及是香港永久居民

我屋企人個單位估價係大約百五萬,佢喺新稅率生效之後才買,都是用舊稅率,即係俾$100

而我好肯定,佢喺上律師樓俾本票前,已經有張嘢(係房委會發出),列明樓價及印花稅款

用舊稅率,因為買返住自己公屋的單位的人,肯定無其他住宅物業及是香港永久居民
我屋企人個單位估價係大...
tandy 發表於 2013-10-16 03:32:58

師姐,房委會比我去銀行做按揭份批文都有一張紙有打樓價同估計既印花稅,你唔係講呢張嘛?

其實以我單位樓價計舊稅率都要1.5%
都唔會係$100,不過我諗都係預定3%穩陣啲。

祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

師姐,房委會比我去銀行做按揭份批文都有一張紙有打樓價同估計既印花稅,你唔係講呢張嘛?
jefflui 發表於 2013-10-16 13:18:51

咁上面佢寫金額幾多?

回應 #1 jefflui
Only $100 if house price below $1000000.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖