香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 房署電話的申詢
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

拒絕之後會收到信?
yuenedmund 發表於 2013-3-4 11:51:02

我收左信啦。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我講我個個案你知,比你參考下。話說我二月頭上房署查詢,我問:為何拒絕了兩個星期,還是沒有轉回輪候,信上已說明不計一次機會,要那麼久去考究嗎,況且我又沒有出示其他證明要特別處理………房署職員之後又說了很多廢話解釋,最後話盡快跟進………不過我都要過完年後一星期才轉回輪候配房。

拒絕派房一定要該屋邨辦事處主任通知樂富房署, 樂富房署收到通知要核對資料, 要6-8星期處理, 跟住會寄回合...
smartbaby 發表於 2013-3-4 15:30:55

拒絕配房 : 從其他方式, 都可以通知房署.

一般而言, 如果輪侯人士要求提早睇樓,
都會有情講.

但講到要寫拒絕信, 就一定會俾職員耍,
在信上指定日期之前, 屋邨辦事處不接受拒絕要求.
而且, 大多職員亦不肯代寫拒絕原因, 會踢客, 長者都無情講.
一係老點人一定要親身去寫, 一係就教客人去七仔跌幾蚊傳真番俾佢.

原因 : 怕客人 "賴貓". 話唔要又要, 要完又唔要, 過幾日後決定又要 . . .
一係原因寫埋啲無謂嘢 . . .
( 絕對無誇張, 有啲連自己個仔幼稚園學業報告有幾好, 將來諗住讀邊區中學, 所以希望派邊度 . . . )
特快已選租置單位,感恩中。

回應 13# teasee

佢話只要電話拒絕, 不要fax(除了有醫生信), 不要親身拒絕(冇情講...)

今早她應允我們會今日下午寄拒絕文件給樂富房署(請求她)

回應 13# teasee

原因 : 怕客人 "賴貓". 話唔要又要, 要完又唔要, 過幾日後決定又要 . .
佢都有講此話, 堅決要3月4日(信上約見日) 才可拒絕

我們真係超級黑仔, 派舊樓及遇到衰人

回應 12# sum_summer

我想問如果用我先生名做登記戶主,我只係成員...我可以上房署同佢傾有關既事嗎 ??定係一定要我先生親身上去先可以 ??我驚我上去嘈佢...佢一句話我唔係登記戶主就慘喇....
G12165...市3....派左满晴...
328簽...

回應  sum_summer

我想問如果用我先生名做登記戶主,我只係成員...我可以上房署同佢傾有關既事嗎 ??...
cherryw 發表於 2013-3-4 17:40:33

上去查詢最多都係要你個申請no.姐,唔係戶主都可以問架....本帖最後由 sum_summer 於 2013-3-4 18:07:44 編輯

拒絕配房 : 從其他方式, 都可以通知房署.

一般而言, 如果輪侯人士要求提早睇樓,
都會有情講.

但講到要...
teasee 發表於 2013-3-4 16:52:50

我就係冇要求拒絕果隻,但佢都係等睇樓日先回覆房署,所以好睇個屋村辦主任識唔識做

好嬲呀,打去問點解成個月都係拒絕字,佢話要等配房組去審查下我所拒絕合唔合理,之後會發信比你,之後先去...
jackychris 發表於 2013-3-4 09:20:09

我今日都有打去呀, 答案都係同你差唔多,
我同佢講有d後過我既人都派左第2次啦(諗住"拋"下佢), 點解我成個月仲係拒絕字,
佢話唔可以咁比, 個個case調查時間唔同, 人地個case可以快d派唔等於你個case既調查有delay wo!!!

真係嘔血

咁既情況係咪都可以直接上樂富問架?
*~在晴朗的天空下~*

去樂富啦~~~~  電話~~ 係無用的!
pcdogapp2004 發表於 2013-3-4 10:30:31

可以直接上樂富, 叫佢盡快轉step2?
*~在晴朗的天空下~*

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋編配與個別申請進度 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖