香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 急問:入息問題 (已見主任,有結果)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 10# FaFa@啟晴

咁返幾多個月先會除6
G1255XXX 2013年10月23日 上樓
2020 申請調遷 密度5.3 排14xx 4人
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  MaggieWong
如果照計實際收入/6 我就一定唔過....
希望係咁計啦~~
因為底薪計係過架,但係我果4個月...
熱刺 發表於 2012-12-17 15:59:34

我只係照常理諗,你想肯定最好打去問

佢有權要求你出示解僱信。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 8# FaFa@啟晴
下,咁一年無做野/無野做,係審查前有2個月搵合共搵到2萬蚊,
咁咪當我每個月入息係1萬?

我覺得係除6。如果有人係審查前4個月俾人解僱但仲末揾到新工,而佢之前果2個月工資己超額除2咪5合格羅,好...
MaggieWong 發表於 2012-12-17 15:50:21

照妳所講,佢份人工就算有冇被解僱都已經過額,又何來不合理呢?

如果除6係成立,好多人都會在審查前二個月,甚至一個月就唔做嘢咪可以過骨囉

回應  FaFa@啟晴
下,咁一年無做野/無野做,係審查前有2個月搵合共搵到2萬蚊,
咁咪當我每個月入息係1萬?
熱刺 發表於 2012-12-17 16:04:57

回應 12# MaggieWong

我打過去啦~果d人都唔肯講係點計既~

回應 14# FaFa@啟晴
其實我搵左好多post我都見到係審查前即時唔做或減人工.
最後都係成功上樓.
所以先問係用底薪定實收除6

回應 15# FaFa@啟晴
我覺得咁樣好似有d怪,
明明我六個月先搵到2萬,變左六個月搵6萬.
有咁高人工仲點申請公屋~

回應  FaFa@啟晴
我覺得咁樣好似有d怪,
有咁高人工仲點申請公屋~...
熱刺 發表於 2012-12-17 16:09:34

你有野做月入係1萬已經代表你每月入息係1萬,唔係你幾多個月搵幾多錢明唔明?

審查目的係睇"每月平均收入"有冇超額

回應  FaFa@啟晴
我覺得咁樣好似有d怪,
有咁高人工仲點申請公屋~...
熱刺 發表於 2012-12-17 16:09:34

6個月搵6萬有幾高人工呢

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖