香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » $2000租金的公屋 質素類近幾錢租的私樓單位?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

一萬左右啦。外婆住左幾耐公屋先,生活圈慣左好難改。除非你已經買左間屋俾佢,唔搬就丟空,咁老人家會考慮囉。但反正都交租,一動不如一靜。
2021 入伙
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #1 biggesthell

租梗筲箕灣唐樓一萬 公屋其實唔錯 如果有錢可以買 其實唔可以話唔好   諗住上左公屋 儲啲錢可以買間居屋 公屋 居屋同私樓分別不大係筲箕灣
新3 G13887 2016年4月申請 ,S1 -2021年11月27日(12月16審查),
S2 2022年1月13日 ,S4  2022年5月31日
6月6日收信 和田畢業
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如題,大家覺得二千蚊租金的公屋,質素類近幾錢租的私人租盤?話說外婆一直住緊公屋,本身我好不忿,覺得人到老...
biggesthell 發表於 2021-09-20 22:48:09 原文
出面租一間好細咖房已經好貴呀,而且有時廚房廁所一起的,無4-5千,都6-7千,有公屋住其實已經好好,請三思??
市4 G126xxxx

樓主,

我由你上個帖到現在這個
我對你的問題都有一些了解的。

你不要同母親冷戰了。

首先你亦不用在估計公屋定私樓好?

直接自己去出錢,帶外婆搬去你想的地方。

有了一次真實的策劃,行動,

你就會一次過知道
點解有人要住公屋。
點解不去住私樓
私樓同公屋的分別。
租住私樓對生活的影響。

人都立即成長。

簡單直接地,
不用諗極唔明本留言最後由 安居62 於 2021-09-21 00:20:47 編輯
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:5查看名單

有錢人住私樓睇唔起住公屋?
G13366 市4
2021年3月30審查
2021年4月29日啟業最高層
2021年6月8日竹園南 最低層
2021年7月14日大坑東問題單位
2021年8月16白田村

有錢人住私樓睇唔起住公屋?
加仔 發表於 2021-09-21 00:32:35 原文
唔係!
樓主受家人照顧妥貼
而好多事物想不通。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

樓主你都要坦誠,唔好打阿婆間屋主意呀!間公屋阿婆打算住過世架。如果你有歪念小心比雷擘
分享 分享 讚好人數:5查看名單

如題,大家覺得二千蚊租金的公屋,質素類近幾錢租的私人租盤?話說外婆一直住緊公屋,本身我好不忿,覺得人到老...
biggesthell 發表於 2021-09-20 22:48:09 原文
諗唔明就唔好諗咁多
早些去休息。

明天又是陽光的一天了本留言最後由 安居62 於 2021-09-21 00:45:25 編輯

預算問題 1萬蚊只能租到唐樓 一樣大兩房居屋1萬8 附近公屋得3000幾  所以話有幾恨有公屋住
新3 G13887 2016年4月申請 ,S1 -2021年11月27日(12月16審查),
S2 2022年1月13日 ,S4  2022年5月31日
6月6日收信 和田畢業

點解我感覺佢係想用阿婆公屋綠表去買樓?跟住另外租樓俾阿婆住?
12/2016擴3-G1399-G1400,
S1 12/10/2023
S2 28/01/2014
分享 分享 讚好人數:8查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖