香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 康樂園 » 影片 » 我:普通話好 還是 廣東話好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

你話如果全部都係你呢類人幾好,讀書多學識又多,要識淫屍作隊,仲要唔犯咩魚病,我地呢D 冇讀過書嘅要同你D 大佬爭公屋資源,仲要你哋書尊降貴討論嘜話物話,真係難委晒本留言最後由 Ggk 於 2021-03-21 15:32:57 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我覺得好幼稚囉,只識去抬高自己廣東話,排斥普通話,可憐就好似哩係個井入面話自己幾犀利,你自己唔喜歡就教其他人都不要喜歡,又話人認賊作父,又什麼什麼「據說」粵語先係正宗,而家強調粵語嘅人,好多都係粗口強化自以為識講粵語粗口好叻果種,尤其啲女仔每句說話都有粗口,我土生土長香港人都覺得廣東話低俗,所以我認為你哋咁有心有力去討論呢D無聊嘅爭拗,不如將矛頭指住政府民生問題,唔好搞搞震教壞細路就最好本留言最後由 Ggk 於 2021-03-21 16:04:06 編輯

你話如果全部都係你呢類人幾好,讀書多學識又多,要識淫屍作隊,仲要唔犯咩魚病,我地呢D 冇讀過書嘅要同你D 大...
Ggk 發表於 2021-03-21 15:31:04 原文
本人佩服對於白字/錯別字的運用,謙虛本來係美德。但你扮謙=虛僞,其實毋需如此低三下四?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我覺得好幼稚囉,只識去抬高自己廣東話,排斥普通話,可憐就好似哩係個井入面話自己幾犀利,你自己唔喜歡就教其...
Ggk 發表於 2021-03-21 15:58:50 原文
長篇大論去踩低廣東話,你才比較幼稚,字?行間葡萄味甚濃,似乎對民生諸多不滿,強烈建議你操流利的大陸話,向政府各部門伸寃。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

我覺得有問題的人是你,又係你哋帶出仇恨排斥在先,唔係你話你係就係嘅,唔係賴醒就一定啱嘅,係你自己沖出嚟,我講嘅嘢你唔中意聽咪唔好聽囉,唔好好似高人一等哋去對人指責,講唔過人就話人葡萄,我冇踩低廣東話,係你哋抬得自己太高了

唔該你要申冤都唔好向我

我唔知你哋係嘜水,我見你哋掛上某黨頭像有感而發,如果你係為市民服務,理應係去搞好民生,唔係係呢度搞言語分化

我覺得有問題的人是你,又係你哋帶出仇恨排斥在先,唔係你話你係就係嘅,唔係賴醒就一定啱嘅,係你自己沖出嚟,...
Ggk 發表於 2021-03-22 12:21:32 原文
別人在陳述事實,閣下堅認為帶出仇恨?有句大陸話最貼切:不要把自己太當回事。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

事實由你話事啦,我都費事再睬你,我去其他地方賺金幣,冇金幣換嘢

我唔知你哋係嘜水,我見你哋掛上某黨頭像有感而發,如果你係為市民服務,理應係去搞好民生,唔係係呢度搞言語分...
Ggk 發表於 2021-03-22 12:34:11 原文
我只是路過的!HK在偉大祖國領導/庇蔭之下,人人有飯食,還不滿足?別太貪心喔。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖