香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 凱德苑 » 冷氣機用窗口式抑或分體式好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #6 思念

有用家同sales都推介大金,耗電小,噪音小,性能穩定
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  man1238

大金比其他牌子有咩野優點?
思念 發表於 2021-01-05 00:01:49 原文
貴D囉

貴D囉
cyc6776 發表於 2021-01-05 09:25:32 原文
貴都係優點?
G1305xxx,市4
06/12藍卡
8/19 S4 9/19 知 12/19取鎖匙

回應  思念

有用家同sales都推介大金,耗電小,噪音小,性能穩定
man1238 發表於 2021-01-05 09:05:07 原文
得大金先做到?定回得多d所以sales 推?馬拉機都推?咁其他牌子?我用過只是一般日本仔貨色咋,特別貴就真. 會否第一次用分體或變頻分體機?本留言最後由 Xyz98765 於 2021-01-05 11:44:59 編輯

我覺得樂聲東芝仲好用,大金成日壞.係室外機靜d. 但其他野不外如視. 如果講左右送風重工最好. 真係最寬闊氣流好.本留言最後由 Xyz98765 於 2021-01-05 12:04:07 編輯

開暖氣有風聲!不過暖氣我會睡前關!所以無問題?
真係要睇你在意~聲音?價格?位置?要超靜~只有分體?

分體好正~又靜,安裝價錢高,不過要在室內牆身用一個位!
窗口機~安裝價錢平,不用特意在室內牆身一個位...
O沛瑜O 發表於 2021-01-05 02:21:55 原文
冇錯, 空間都好重要, 屋居樓底唔高, 屋企人仲要掛畫掛裝飾, 只有窗口機唔需會佔用室內咁多空間~  

回應 #15 Xyz98765

其實我用緊珍x分體好多年,夠靜又耐用,但凍得唔夠快,所以今次我唔考慮這牌子,而改用大金。

回應 #19 man1238

其他forum 有講,三菱係最快.大金我都唔覚得快.我覚得室外靜.
佢同其他牌子差不多價錢才考慮.
況且我覺得東芝樂聲重工仲舒服d.
亦不覚得其他日本牌子差但不是日立. 日立也好易壞.
我用二十幾年都無問題. 珍寶都係. 況且其他forum 用家都有講其他牌子不錯.反而我有部大金有問題.
吹大左必然. 高佣也是事實.
所以選擇調查結果也很真實.基本上大部分日本牌子機都不差.我會比較過先買本留言最後由 Xyz98765 於 2021-01-05 23:53:41 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖