香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 大家打算如何裝修?大家討論一下, 集思廣益
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

都係
分享 分享 讚好人數:0查看名單

參考大家意見,暫時估計咁樣:
1.浴室間隔不變,整返個鏡和櫃,做假天花,門前加返個簾.
2.廚房整返上下都整一...
august2020 發表於 2020-08-17 10:28:05 原文
我大概都係咁做,除了5. 鐵門

你們單位大一點就好,我是A座05單位,長條形又有露台⋯⋯唯有打算開放式廚房,才可以間2間房

10萬裝修連訂造傢俬?應該唔得,除非你自己訂大陸造傢俬會平少少!
TimTim699 發表於 2020-08-17 14:14:34 原文
應該普遍都是大陸的材料多, 我會搵專做傢俬的, 我見有D套餐大約8萬幾.

我較大改的項目是將座廁轉90度
Auyeungmavis 發表於 2020-08-17 14:32:46 原文
轉90度有什麼好處嗎? 參考下, 呵, 一咁做, 又地台,又新座厠,

回應  august2020

我朋友係自己買所有嘢,SF的人工費5W,傢私同櫥櫃係深圳定,人仔50000有找,但最後都用...
三把火1980 發表於 2020-08-17 14:48:06 原文
好貴喎, 特別是人工費, 這筆和料價一樣了, 最好都是搵舖頭送埋, 應該省好多. 我見有幾間話大陸有廠, 有埋價錢, 大約118-150元平方尺, 就唔知包唔包運費了. 如果包運費, 大約一張床地台床就3千幾, 如C形櫃都是3千幾, 再加D特別設計, 都是5000元一件應該可以.  廳最多就C形櫃和電視櫃了.

我大概都係咁做,除了5. 鐵門
ah_un 發表於 2020-08-17 17:32:22 原文
如果很多街坑唔加, 我也唔加, 哈

你們單位大一點就好,我是A座05單位,長條形又有露台⋯⋯唯有打算開放式廚房,才可以間2間房
Kendyyeung 發表於 2020-08-17 19:23:56 原文
香港有個自已地方都好好了

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖