香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 天倫樂調遷 » 申請搬出九龍照顧屋企人
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

老豆住黃大仙下邨,係咪一定要搬返佢附近?我想揀荔枝角/南昌博下望到海景,同埋方便返工
而家住緊08室,個單位好唔見駛
三尖八角,又冇陽光入屋
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

冇人知?  

老豆住黃大仙下邨,係咪一定要搬返佢附近?我想揀荔枝角/南昌博下望到海景,同埋方便返工
而家住緊08室,個...
koopadx 發表於 2020-07-28 16:12:46 原文
C兄:世事永遠有一好、冇兩好,你搵社工幫手為上策。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

飛faiyu772 發表於 2020-07-30 05:38:10 原文
之前爬過文,啲社工都唔熟呢方面嘅問題,我諗冇咩用

飛faiyu772 發表於 2020-07-30 05:38:10 原文
社工問:究竟你係想近屋企人定近海 有d野過到自己過到人啦

回應 #14 koopadx

約兩年前我陪朋友到太和喜和樓高層26室睇房, 個翻新完嘅單位相當光猛, 遠處仲望到泳池, 不過最終朋友都冇接受個單位, 因為佢根本唔想住大埔。
如果覺得目前住嘅單位唔理想咪以「天倫樂」申請調遷囉。個人覺得獲派極殘屋村亦不失為一個好選擇, 因可能不久就有機會成為重建戶而可享優先揀樓待遇; 有啲事只能睇命運嘅安排冇得強求, 祝君好運!

社工問:究竟你係想近屋企人定近海 有d野過到自己過到人啦
tikkpop 發表於 2020-07-30 14:54:42 原文
咁又係!有時見啲人話想搬近長者,我希望佢係真心,而唔係信口開河,講咗真係要還。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

咁又係!有時見啲人話想搬近長者,我希望佢係真心,而唔係信口開河,講咗真係要還。
飛faiyu772 發表於 2020-07-31 08:23:45 原文
可唔可以唔好係我個post度開罵戰呢?我都係問下姐,咁都要比你地班人圍插?
我問下問題會傷害到你?
我問有冇得揀其他區,你答冇咪算囉
講埋晒啲攻擊性既說話為乜呢?
唔通講贏左我會有層豪宅比你住?

可唔可以唔好係我個post度開罵戰呢?我都係問下姐,咁都要比你地班人圍插?
我問下問題會傷害到你?
我問...
koopadx 發表於 2020-07-31 09:34:45 原文
樓主莫動氣!我們沒有在駡戰,係咪天氣熱,令你睇乜都不順眼?本人係真心叫你找社工,HK唔只一個社工,呢個托手踭?立即要找另一個,路就係要靠自己行出嚟,同政府打交道,要咬住佢哋唔鬆口。不過…先決條件係理據夠充分,才有收穫。至於豪宅?請留給你自己,謝謝。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

房屋署(房署)推出「天倫樂調遷計劃」,提供調遷機會給公屋租戶遷往其年長父母或年青一代現居的屋邨以便互相照顧。(若礙於房屋資源所限,則可能獲配同一區議會選區內有合適單位的最接近屋邨或鄰近區議會選區內的屋邨)。

師兄,留意番房屋委員會文件,事實上,你有可能獲派深水埗區,九龍城區公屋,但希望不大。就近原則,房署職員首先會為你尋找黃大仙下邨空置單位。

另外你都好難有理由拒絕黃大仙的公屋而要求分配鄰區新公屋。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖