香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 想問係咪有6年都調遷不到,原區有大房係可以調的?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

以我所知,係連續五年都不成功調遷就可以申請同村調遷,自己條村處理申請不用再經樂富。條隊係會快啲架
cmykcw 發表於 2020-02-04 23:44:03 原文
我今年第7年申請,之前問過主任可否原邨調遷,佢話唔可以
分享 分享 讚好人數:0查看名單

咁可以幾時可以搵主任申請同村調遷,因為我今年就申請咗五年,希望今年可以揀到,但我都要第二日先可以揀。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咁可以幾時可以搵主任申請同村調遷,因為我今年就申請咗五年,希望今年可以揀到,但我都要第二日先可以揀。
Joewawa129 發表於 2020-02-05 17:15:06 原文
第二日揀樓都調唔到就真係無野好講,你要求高無野好講

回應 #11 littlebell

前2年左右,問過主任,要小過5.5先可以,又要改善空間幾年以上又無適合單位提供,先可以同主任申請,例子,7人家庭5.3左右,申請左幾年都無適合單位提供,
就可以酌情處理,但因為政策一路會變,所以唔會答實你。本留言最後由 Amycheung 於 2020-02-06 06:29:32 編輯本留言最後由 Amycheung 於 2020-02-06 06:30:51 編輯

回應 #1 vtbb

前2年左右,問過主任,要小過5.5先可以,又要改善空間幾年以上又無適合單位提供,先可以同主任申請,例子,7人家庭5.3左右,申請左幾年都無適合單位提供,
就可以酌情處理,但因為政策一路會變,所以唔會答實你。最好自己去問主任

回應  littlebell
前2年左右,問過主任,要小過5.5先可以,又要改善空間幾年以上又無適合單位提供,先可...
Amycheung 發表於 2020-02-06 06:28:35 原文
5人密度4.6,申請調遷已經第7年,每年唔成功都問主任,每年都是話:你再等多1年

5人密度4.6,申請調遷已經第7年,每年唔成功都問主任,每年都是話:你再等多1年
littlebell 發表於 2020-02-06 12:39:02 原文
5人/4.6 我算你未住夠10年新界無單位,但近兩年都有好多東涌,係你自己唔肯住遠D,我係你主任都唔理你啦

5人/4.6 我算你未住夠10年新界無單位,但近兩年都有好多東涌,係你自己唔肯住遠D,我係你主任都唔理你啦
cyster2007 發表於 2020-02-06 13:26:02 原文
冇錯是我唔肯住遠D,但每個人都有自己的故事,喱幾年有是有東涌,但我住上水,媽媽爸爸住樓下,爸爸有肝癌,直到2018年11月走左,剩返媽媽1個,所以喱幾年都唔敢搬遠,每年都問主任可否原邨調,佢都話唔得。主任唔理我唔係問題,我唔理我父母先係問題!

唉,我想有骨頭剩都無呢,連骨頭都無,羡慕你們有得㨂,密度5.63,最慘是呢個密度,唔上唔落

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖