香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 麗翠苑(公屋) » 智能廁所板
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我安裝咗,水喉電線安裝都係裝修公司一手搞掂,我咩都唔識。
Panasonic DL-RJ60
LEB 發表於 2019-11-06 11:40:23 原文
好正呀
呢隻好似有自動感應,你行過佢自動開蓋
係咪?
廁所板fit 唔fit 到 馬桶?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #10 IY

香港好多地區仲用緊淡水沖廁,好似港島南區、屯門、元朗、西貢同離島等,多達一百三十萬居民焗住要用淡水沖廁,每年有八千二百萬立方米淡水就咁沖咗落鹹水海

回應 #12 kingarms

係啦!超浪費
2019 白核09

要用淡水沖廁,要入紙水務署申請,要持牌水喉師傅安裝,冇牌既係非法接駁,會被檢控的。安裝時要裝個non return valve防止倒流水污染食水。冇裝既話真係等同用屎水煮飯的!
G1317xxx 擴2
博康邨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #12 kingarms

公屋一定冇份
G1317xxx 擴2
博康邨

冇法例話用淡水供水往廁板洗屁股係犯法的,
因為洗廁板用水不足夠沖廁
不過如果用淡水沖廁就係犯法的,
但是...
kingarms 發表於 2019-11-06 11:55:56 原文
信你就死得!查下水務條例先啦!食水管直駁洗屎忽板肯定犯法。

回應 #16 deaf

小弟弧陋寡聞,唔知師兄講邊條水務條例呢?

水務設施規例(第102A章)12.
用淡水沖廁

(1)

如未經水務監督書面許可,而在任何處所內使用來自水務設施的淡水沖洗水廁、廁所或尿廁,則該處所的佔用人及業主均屬犯罪。

(2)

凡犯了第(1)款所訂的違例事項,以下是好的免責辯護 ——

(a)

佔用人證明他對該違例事項不知情,或已採取合理步驟,加以防止;

(b)

業主證明他已提供用水或已採取合理步驟提供用水(來自水務設施的淡水除外)沖洗水廁、廁所或尿廁。

(3)

為施行本條及第15(3)條 ——
業主
(owner
)包括任何根據租契、特許或其他方式直接從政府名下持有處所的人、處所的管有承按人、單獨或與他人共同為其本人或為他人收取處所租金的人或在假設處所租給租客的情況下,收取處所租金的人,以及業主的代理人。

([url=]1998年第29號第105條[/url])

回應  deaf

小弟弧陋寡聞,唔知師兄講邊條水務條例呢?
12.
用淡水沖廁
(1)
如未經水務監督書面許可,而...
kingarms 發表於 2019-11-06 16:15:31 原文
搵料都唔識!洗屎忽唔同沖廁,同你講嘥氣!

回應 #18 deaf

我就係唔識,又係你叫我查下水務條例先,
我查唔到...
想請教下你講緊邊條水務條例
你又話嘥氣
唉....

回應  deaf

我就係唔識,又係你叫我查下水務條例先,
我查唔到...
想請教下你講緊邊條水務條例
你又話嘥氣
...
kingarms 發表於 2019-11-06 17:43:35 原文
將食水管直接接駁 沖廁/洗屎忽板 是非法取水行為。

----------------------------------------------

非法取水的危害

非法取水可造成食水污染。例如將食水水箱接駁至沖廁水水箱,非法取用食水作沖廁用途,食水或會受到污染,影響水質,因而危害用戶健康。

非法從消防系統取水可令其發揮不到應有功能。假如因非法取水而耗盡在天台水箱的消防用水,同時,為天台水箱供水的抽水機組無法有效運作,則在火警時可能會導致生命財產損失,後果十分嚴重。

非法取水亦會造成浪費食水。例如非法取用食水作沖廁用途,浪費珍貴的食水。

非法取水的刑罰

非法取水是違法行為,屬刑事罪行。一經定罪:

可處罰款最高港幣25,000元
須繳付非法取水的費用
如屬持續的罪行,可就罪行持續期間的每天另處罰款港幣1,000元

--------------------------------------

那麼,香港不能用智能廁板嗎?
又不是,需申請,安裝獨立儲水箱,
經水務署批准,合規格才可安裝。本留言最後由 deaf 於 2019-11-06 18:05:37 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖