香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界4人 » 想買樓...應該點做?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

雖然有家人比首期買樓好好, 但師姐好似好心急好似驚有變卦, 直頭想即刻買樓用左筆錢 , anyway, 我覺得買樓真係唔可以急, 一要啱心水, 二要能力負擔得到, 要供得起層樓先好考慮買, 明知轉離島執唔切個入息就唔好諗, 繼續留守新界或擴市先, 過到審查攞到綠表比較重要, 同時間可以留意下二手居居有冇咩心水單位, 一步一步嚟啦
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  何jennyho

我唔係用綠表抽居屋呀,我係用綠表就咁買2手居屋。?
Saleung 發表於 2019-09-19 10:40:20 原文
不好意思我误解了。如果系甘,你执好数看边区快就转边区,见完主任过左审查就可以申请绿表资格证明书,就可以以绿表买啦!

雖然有家人比首期買樓好好, 但師姐好似好心急好似驚有變卦, 直頭想即刻買樓用左筆錢 , anyway, ...
sapig 發表於 2019-09-19 10:49:02 原文
我都系觉得楼主好心急,令我有种错觉“个笔资助首期系有限期内一定要花出去”

回應 #11 sapig

係呀,其實都驚屋企人變掛,所以想睇下行邊條先,如果揀好,就直行,唔洗左諗右諗。咁我留守擴展,一步一步來先。如屋企變掛,起碼都有間公屋係度。???
U-0264xxx-8 藍卡日期:09/05/2011
G1367XXX-G1369XXX -轉新2(等同登記日期:03/2015)
17/08/2019-新4
29/09/2022-首派自然身故(唔計一次)
06/10/2022-拒絕
07/10/2022-網上顯示拒絕
12/01/2023-又派問題單位(唔計一次)
18/01/2023-拒絶
02/02/2023-S2
21/02/2023- 當一派大興邨

回應 #10 Saleung

如一心攞資格買2手居屋,根係越快審越好.
真係要計清楚條數, 唔係又等多半年.

回應  冇luck人

想見完主任就擰個綠表資格買2手居屋,因為我本身係想住新界。如要新界公屋我起碼仲有幾年...
Saleung 發表於 2019-09-19 10:45:57 原文
宜家辞职入息超出,冻结半年,你计下条数

1.转离岛入息超都五得.
2.就算转离岛上到,下期居屋都未甘快。
3.就算绿表都五系百发百中!
见你好激动好心...
何jennyho 發表於 2019-09-19 10:12:06 原文
that's correct~
G1310,市3, 18年10月首泒SO 2接受

回應 #13 何jennyho

係呀,一得罪佐就無架喇 只係想揀個方法先,睇邊個可行。
U-0264xxx-8 藍卡日期:09/05/2011
G1367XXX-G1369XXX -轉新2(等同登記日期:03/2015)
17/08/2019-新4
29/09/2022-首派自然身故(唔計一次)
06/10/2022-拒絕
07/10/2022-網上顯示拒絕
12/01/2023-又派問題單位(唔計一次)
18/01/2023-拒絶
02/02/2023-S2
21/02/2023- 當一派大興邨

回應 #14 Saleung

冇錯, 留條後路比自己都好重要, 話晒供樓壓力好大, 收入必須好穩定
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  何jennyho

係呀,一得罪佐就無架喇 只係想揀個方法先,睇邊個可行。
Saleung 發表於 2019-09-19 10:56:20 原文
原来系甘。不过最快方法都系过左审查。首先你要执数!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖