香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 麗翠苑(綠置居) » 購買綠置居收樓前開支
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #5 tt713

三百萬既樓就係45000,無得再少。但居屋售價係3百萬,但市價係double.
印花稅既定價可能貼近市價計算。

所以要計好銀彈先落訂,好多時印花稅仲多過綠表5%既首期。本帖最後由 忻妹 於 2018-12-06 15:54:34 編輯本帖最後由 忻妹 於 2018-12-06 15:55:12 編輯
安居樂業
分享 分享 讚好人數:0查看名單

https://www.ird.gov.hk/chi/ese/sd_comp/csdpt.htm

假如市價7百萬,印花稅係26,5000蚊,可自己輸入層樓市價去計。

用市價計會預鬆少少,通常市價減啲去計本帖最後由 忻妹 於 2018-12-06 15:53:59 編輯
安居樂業

假如市價7百萬,印花稅係26,5000蚊,可自己輸入層樓市價去計。
用市價計會預鬆少少,通常市價減啲去計
忻妹 發表於 2018-12-06 15:52:59 原文
你意思係綠置居印花稅係用未打42折原價計算? 唔係用成交價計? 唔係掛!

新生開始,往下一個目標進發

用市價計會預鬆少少,通常市價減啲去計
忻妹 發表於 2018-12-06 15:52:59 原文

咁嚇人。。。咁現居屋52折。。買啟德。。搵不超出200萬的。。。但是印花我是比100定是市價呢?
可樂E座街坊

回應 #17 bearwhat

我打去房署問,房署話係稅局收。我打去稅局,佢答我房署會出一個低市價少少既價錢去計印花稅。
但一定不會是以居屋五二折的售價計算咁平。
居屋係售價平左,印花稅無得平??‍♀️??‍♀️本帖最後由 忻妹 於 2018-12-06 18:00:20 編輯
安居樂業

回應 #14 tt713

我刨文同問稅局就係咁答我。
可等有經驗人士解答。
印花稅好易令人失預算,長沙灣地區樓價本身貴,買得愈大,稅俾得愈多,如果大單位原價過千萬,個稅肯定多過首期。本帖最後由 忻妹 於 2018-12-06 17:59:18 編輯
安居樂業

https://hos.housingauthority.gov ... %20Hing%20Court.pdf

你入去彩興苑價單,拉到去138頁,頁尾既註一係咁講:
註 一: 房委會並非負責有關印花稅事宜的機構。居屋單位的印花稅是由稅務局轄下的印花稅署收取,而印花稅金額則是按差餉物業估價署釐定居屋單位的市值徵收。印花稅並非以 居屋單位的最初市值或售價釐定。買方可諮詢他委聘的律師及向稅務局或差餉物業估價署查詢有關居屋單位的印花稅事宜。

照字面解就係用買賣當時市價計算,如果樓市跌就俾少啲。升市就要再預鬆啲銀彈。如果層樓值一千萬,俾成三十幾萬稅。本帖最後由 忻妹 於 2018-12-06 19:01:57 編輯
安居樂業

雖然我吾太清楚居屋印花稅係點計,但以我為例:我本身買入價係3xx萬,上年嗰期印花稅,房署俾我既正式收據入面,有寫我揀彩興單位既當時市價(5xx萬)

但入面有寫計我印花稅時,用4xx萬來?定

雖然我吾知佢係點計,不過一定不是市價計
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖