香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 如果真係要開大會,大家一定要出席,並投反對成立法團
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

1) 要有10%入場人數,即是要有86戶業主出席

2) 到投票贊成或反對成立業主立案法團,要有30%投贊成票(300)才繼續大會,
         500戶投反對票係不計算架,所以反對成立法團既業主,當晚係可以不用浪費時間出席

有些業主又是出糧日子,照可以同朋友飯局happy

打倒吸血業主立案法團
我很掛住女神,希望見到她仆街
分享 分享 讚好人數:0查看名單

下禮拜我去加拿大一個月.每年我都會去一次不好意思.我不能出席.
分享 分享 讚好人數:2查看名單

如果佢有三成業權支持佢成,好難叫人出席反對, 因為我們很困難叫多過三成業權反對。現在只需要做叫人不出...
愛景泰苑 發表於 2018-11-16 21:39:56 原文
如果 佢有 3成業權 支持佢, 出席率會好多, 你們一樣輸的
分享 分享 讚好人數:1查看名單

第一步就是取消召集人的資格, 直接同簡單得多.

1) 要有10%入場人數,即是要有86戶業主出席2) 到投票贊成或反對成立業主立案法團,要有30%投贊成票(約300戶...
山竹 發表於 2018-11-17 02:46:58 原文
都係嘅!不過我覺得一嘢反對咗成立法團而唔係流會,以後可以唔駛煩啫

唔成立法團   

回應 #15 Mcdulldull

唔出席 = 投咗反對票或空白票

只有取消授權鄺召集人資格,可以唔洗每月開會,唔洗晒我哋錢煲無米粥本帖最後由 山竹 於 2018-11-17 15:10:13 編輯
打倒吸血業主立案法團

取消授權鄺召集人表格交或電郵俾民政事務署及交管理處,兩邊各交1份,最穩陣
打倒吸血業主立案法團

你知唔知DQ表收成點?
打倒吸血業主立案法團

唔成立法團   
如水 發表於 2018-11-17 12:20:32 原文
係,有人想利用法團發大財,選主席果兩個,一個自己老豆係工程顧問,硬推天價工程俾老豆落袋,另一個用來想將大廈裝到靚靚,第日賣樓賣個好價。成班牛鬼蛇神打劫街坊荷包發大財﹗第一要撤銷召集人的資格﹐等佢唔好再用公數,捧自己上位。本帖最後由 山竹 於 2018-11-17 22:55:26 編輯
打倒吸血業主立案法團

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
十分抱歉!本帖子已被關閉。

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖