香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市4人 » 小朋友有過渡活躍症
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

如果未排到政府見醫生,但已經派左屋,可以點做!
G1321xxx 擴3
2018/6/26見主任
2018/7/27網上轉S2
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我小朋友都要排到出年先睇政府醫生,我之前都寄咗一份心理學家評估報告同社署排S位嘅証明去房屋署,佢話只當資料記錄,我諗都係要等政府醫生確診個張醫生信先有效
U 0298xxxx 2011年新1 ,2014年2月轉擴3大約號碼(G 13447xx-G 13465xx),2018年7月6日上網睇轉了市3(天倫樂)(G 13333xx-G13350xx)等同於約(2013年8月),27/8/2019 s1 ,5/12/2019見主任,16/12/2019補交文件,31/12/2019 s2,30/10/2020 S3
2/11/2020 S4,10/11/2020收信 獲派海榮,16/11/2020簽約

一定要官方政府醫院醫生信,所有私家醫生或專家寫既信一概不被接納。
樓主可以試吓打去醫院告知現時情況比較迫切,可否安排快d覆診或如已確診,可否幫忙安排先寫醫生信。
G1307 擴3
17年1月S2
11月S4 迎東(拒絕)
7月27日S4 滿東(拒絕)
9月29日 轉S4
10月3日 收信-->碩門

去樂富即場活躍一次佢睇
sunlion02 發表於 2018-08-08 19:38:30 原文

又要出大媽絕招,做左幾十年香港人有咩用,白文稅幾十年,還不如新腥港人
G1302xxx 市3

回應 #6 Markitchen
我已經去到準備配房階段啦!所以好心急,唔知點算好
G1294 擴4

小朋友幾歲?過度活躍聽講要6歲後先確診到,6歲前會多D咁既情況⋯⋯
kakayu 發表於 2018-08-08 19:23:24 原文

就黎7歲啦
G1294 擴4

我個仔今年升小一,幼稚園已成日俾人投訴,唔專心又周圍走,好懷疑佢都係ADHD,問過人去政府睇要排幾年,排...
Mansondela 發表於 2018-08-08 19:29:41 原文

我個仔都係幼稚園成日比老師投訴周圍走,上到小一開學仲嚴重,所以學校幫手寫左信可以排快d睇
G1294 擴4

如果未排到政府見醫生,但已經派左屋,可以點做!
Chungliang 發表於 2018-08-08 19:42:47 原文

我都問左,佢話都無辦法
G1294 擴4

一定要官方政府醫院醫生信,所有私家醫生或專家寫既信一概不被接納。
樓主可以試吓打去醫院告知現時情況比...
careylilili 發表於 2018-08-08 20:07:04 原文

咁我聽日試下先,因為我已經係準備配房階段,房署話唔會等我交齊文件先再配房
G1294 擴4

首先你要幼稚園或小學學校 寫封信畀你去母嬰健康院 或者兒科,醫生轉介你去評估中心做評估, 做完評估之後你可以去搵社會福利署裏面嘅家庭社工如果你係合資格嘅話會傳畀你去一個叫做周大福基金,合格之後你就可以唔使等政府嘅精神科而去睇私人精神科, 診金全部由周大福基金支付, 佢規定去嘅私人醫生所寫嘅醫生紙 房屋署 係接受嘅, 我就係咁樣
20/02/2018 審查 12/06/2018 S2 25/07/2018 S3  01/08/2018 S4
G12791xxx 擴4
9/8 滿順超低層,已拒絕 →28/8 (歸隊)  
21/9 特快成功揀樓 → 6/10 S4  → 13/10 簽約收樓,結束7年多旅程
特快 P000163 P001743 P003589 P004059 P006530
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖