香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 綠置居作主導 居屋搬去離島 劏房戶斥封頂如逼人瞓街
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

林病今次真係多謝哂
分享 分享 讚好人數:0查看名單

咁你又覺得有幾多percent係懶人啦?公屋條隊都唔知有幾多富戶喺裏面 ,很多入伙裝修幾十萬!
做洗碗一個月...
Yywong 發表於 2017-10-29 10:08:15 原文

你自己都係住公屋喎, 咁講嘢嘅? 2000蚊租到屋住就會吸引懶人, 咁你唔通想加租?  
我覺得, 香港人一般嚟講係唔懶囉, 香港福利咁差, 除非殘廢, 正常人要攞綜援唔係咁易, 金額又少, 唔多似有誘因令人攞綜援唔做嘢.
睇返近年啲數據, 香港15-64歲人口大約530萬人, 工作人口約375萬, 每星期平均工時係50個鐘, 全球最高! 邊個話香港人懶!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

非長者新界1人 U0442xxxx  2018/3月申請

你自己都係住公屋喎, 咁講嘢嘅? 2000蚊租到屋住就會吸引懶人, 咁你唔通想加租?  
我覺得, 香港人一般...
SLLAM 發表於 2017-10-29 10:44:52 原文

我是說有些人根本有能力工作, 因為新的公屋吸引 ,他們寧願少做工作或只做兼職迎合公屋資產限額, 這現像是越來越多! 我知道的也不少!

抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

我是說有些人根本有能力工作, 因為新的公屋吸引 ,他們寧願少做工作或只做兼職迎合公屋資產限額, 這現像...
Yywong 發表於 2017-10-29 14:25:17 原文

我同意其中搏大霧的不少,是苦了真正有需要幫忙的家庭

回應 #10 Yywong

排公屋隊嘅有好多係大陸有樓有存款,如果又可攞2000租金住幾佰萬嘅新樓,到時就真係富過富戶啦。

咁你又覺得有幾多percent係懶人啦?公屋條隊都唔知有幾多富戶喺裏面 ,很多入伙裝修幾十萬!
做洗碗一個月...
Yywong 發表於 2017-10-29 10:08:15 原文

入伙裝修幾十萬.  又有私家車
民主黨, 民建聯, 自由黨 它們當年全部支持賣領匯.
交椅洲填海交換成哥球地.  粉嶺住人, 交椅洲打球.
= 打風睇浪 = 酷熱行山  = 寒冷露營  = 暴雨玩水

...
您旺旺 發表於 2017-10-29 17:42:35 原文

80 萬戶 * 3 = 240 萬人

240/730% = 33%

她是她

曾華是曾華: 60%人住公屋 = 730*0.6 = 438 萬人 = 146 萬戶

她 = 80
他 = 146
習= 國策 = 她
民主黨, 民建聯, 自由黨 它們當年全部支持賣領匯.
交椅洲填海交換成哥球地.  粉嶺住人, 交椅洲打球.
= 打風睇浪 = 酷熱行山  = 寒冷露營  = 暴雨玩水

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖