香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 美盈苑 » 智能家居
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

好難播, 有人話用 amazon echo 聲控電器, 但香港買得到既聲控產品好似唔多, 得犀非利浦D燈可以
睇外國網站見到宜家冷氣風扇都有聲控
比你整得到就可以學 Ironman 咩都聲控了
「冷氣, 凍D」咁樣  本帖最後由 BPMTT 於 2017-06-16 20:32:01 編輯
屏欣居民居欣屏
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #7 fanth
都未正式開始討論點樣冇頭冇尾法? anyway... 先分享我小小經驗

原先打算行三叔ST 908MHZ, 但後來發現如果我想直接control lifx z 燈帶, ST 用 smartapp / webcore 實做得到. 問題係ST 如果一打柴, 即時冇哂燈, 所以我想裝埋 z-wave On/Off 制.
好啦問題來了... 呢個世界上我只有搵倒 MCOHome 既 z-wave 制係可以做得到 908MHz + 220V 既制, 但似乎 include 唔到入去ST. 就算WEMO 呢D大牌子都只有110V, 一對落電箱爆緊.
最後我決定行 Fibaro Home Center 2, 隻GATEWAY 超貴, 但呢舊野好似好勁......最低限度講法我唔洗擔心保安問題, 一轉GATEWAY 既話我諗我會轉番用EU 頻普.. US有D風險(上面燈既問題就係例子)

我想用event 控制埋IR 浴實寶, 但係唔知一般 zwave ir device 學唔學倒浴室寶個 remote... 未敢買住 (sensibo / Remotec TX-120)

以上.本帖最後由 sirhideo1 於 2017-06-16 20:43:21 編輯本帖最後由 sirhideo1 於 2017-06-16 20:54:59 編輯

回應 #11 BPMTT

deploy smarthome 第一步依小弟所見要佈好強電野先, 防止 gateway single point of failure, echo 等等 on top 野下一步先諗

回應 #11 BPMTT

聲控冷氣肯定可以啦, sensibo + ST (device handler + smartapp) + echo 就得

回應  BPMTT
聲控冷氣肯定可以啦, sensibo + ST (device handler + smartapp) + echo 就得
sirhideo1 發表於 2017-06-16 20:33:12 原文

如果淨係開關既話 TP-LINK Smart WiFi Plug 幫唔幫到你?
好似支援 220V ~ 240V
其實我最smart, 我聲控老虎乸做家務 本帖最後由 BPMTT 於 2017-06-16 21:05:44 編輯
屏欣居民居欣屏
分享 分享 讚好人數:4查看名單

Good idea
過主啦 發表於 2017-06-16 18:42:21 原文

無電點算?  

無電點算?  
roomho987 發表於 2017-06-16 21:38:36 原文

無電第一樣野要做應該係搵電筒....

無電第一樣野要做應該係搵電筒....
sirhideo1 發表於 2017-06-16 21:41:09 原文
搵手机!

回應 #1 sirhideo1

刪。本帖最後由 Dickson1985 於 2017-06-16 22:18:04 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖