香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市2人 » 關於審查入息~
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

入紙前半年意思係你申請公屋果刻,pass咗就攞藍咭
G1293xxx 發表於 2016-12-22 01:54:37 原文

Yes 申請公屋哥刻睇左 pass左就藍卡 但房署係有機會調查返當時呢半佢你報ge料ge真偽﹑有冇漏報…有d主任會比較當時同現今的資產同入息 分別大ge要解釋
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  G1293xxx
咁係咪佢地唔會理會審查前半年再之前既入息?
jmt 發表於 2016-12-22 01:11:45 原文

入紙拎藍卡後而審查前半年之前ge係唔點理啦~房署暗地裡抽查哥d我唔清楚,正常審查就唔睇
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

明白晒 唔該晒你地呀

回應  jmt
唔會㗎啦!
G1293xxx 發表於 2016-12-22 01:51:58 原文

不一定!有會員試過要交一年文件, 但只是個別事件,估計是審查員覺得有可疑.
(牡丹樓)陳先生

回應 #13 jmt

有点事幾重要, 審查會對你申請時資料, 如果有更改會問多一句, 好像申請時公司, 銀行這些有改都問, 如果審查員覺得無問題就不用補文件.
(牡丹樓)陳先生
分享 分享 讚好人數:1查看名單

入紙拎藍卡後而審查前半年之前ge係唔點理啦~房署暗地裡抽查哥d我唔清楚,正常審查就唔睇
LittleTina 發表於 2016-12-22 05:16:33 原文

會理, 之前是1人申請, 出信所有1人申請人事, 没事回覆人及超额人都被取消申請.

有人估計政府想做靚數字日後有機會, 明年中有答案!
(牡丹樓)陳先生

會理, 之前是1人申請, 出信所有1人申請人事, 没事回覆人及超额人都被取消申請.
有人估計政府想做靚數字...
晴先生 發表於 2016-12-22 09:39:02 原文

因為非長者一人上年落實新政策係等夠五年未審查的都講明要定期申報,so far 家庭隊未有咁ge政策,樓主排家庭隊就不用太擔心

因為非長者一人上年落實新政策係等夠五年未審查的都講明要定期申報,so far 家庭隊未有咁ge政策,樓主排家...
LittleTina 發表於 2016-12-22 10:00:02 原文

2017年中知道答案,敬請留意回覆内容!
(牡丹樓)陳先生

2017年中知道答案,敬請留意回覆内容!
晴先生 發表於 2016-12-22 10:06:17 原文

咁我諗政策再改也好,單對樓主而言…2017年中都應該同樓主關係不會太大ge, 到時佢都會接近審查階段…但之後number的就真係要小心留意政策會否更改啦

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖