香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » 若果中籤, 揀樓當日付10%訂金, 還有其他支出嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

樓主係綠表戶(實中)?
skleung88 發表於 2016-04-15 13:39:12 原文

我是白表2 人家庭....我真係好希望抽中, 因為有住屋需要, 同埋問清楚唔洗估估下...
分享 分享 讚好人數:0查看名單

乜唔係付一成訂金後,就要一個至兩個月內找銀做按揭咩
因上期居屋已有撻訂個案,並不是收樓紙先供樓

乜唔係付一成訂金後,就要一個至兩個月內找銀做按揭咩
因上期居屋已有撻訂個案,並不是收樓紙先供樓
dicksonchan 發表於 2016-04-15 14:53:42 原文

因為聽過1個講法, 就係樓都未起好, 無野比銀行做抵押, 銀行唔會批你按揭, 所以要有收樓紙才可以做, 你想供住先都唔得, 唔係咁樣咩?

回應 #7 chitchit

我上期好彩抽到貨尾.佢比左張紙仔我重寫明要我幾點前要交本票比佢要.
抽2014年新居屋旅程:
15/01/07 交白表(非長者核心家庭)
15/03/26 攪珠結果"67",以為中獎!
15/03/27 選樓次序 "8029th",失望..
15/07/29 竟然收信可選樓
15/08/05 選中青俊苑

回應 #14 亞寶大人

我都係貨尾

回應  chitchit
   我上期好彩抽到貨尾.佢比左張紙仔我重寫明要我幾點前要交本票比佢要.
亞寶大人 發表於 2016-04-15 15:42:54 原文

咁可唔可以八下你, 比左幾多印花稅? 定未比? 係計原價樓價既金額去計印花稅? 謝謝回答...

回應 #16 nkm11

仲未比,
有張估價市值單,個價比你買嘅樓價貴,就係用個個價黎計!
p

咁可唔可以八下你, 比左幾多印花稅? 定未比? 係計原價樓價既金額去計印花稅? 謝謝回答...
nkm11 發表於 2016-04-15 15:49:44 原文

印花稅唔駛比住,我印象中文件係有寫要比幾多印花稅.今晚返去睇下

回應  亞寶大人
我都係貨尾
chitchit 發表於 2016-04-15 15:46:40 原文

咁點解佢要我限時比本票佢 .我個日撞正食飯時間.排左好耐隊.趕到隻狗咁

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖