香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 想問有無2人被派1、2人單位?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

好奇問下,因為1人每年可以派2,200 個單位,之後就比2人,想問有人被派中1、2人單位
晴先生 發表於 2016-01-06 00:25:01 原文

有會員提過話2人派左1-2 單位, 佢話需然細,但都好開心,好過出面租樓。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #8 hautingfong

得  要理由充足   

講真如2人即應該派2-3人單位如當時人派1-2人單位你估佢要唔要呢?
好似我同我個仔一齊一定無可能要拉,真係好...
bb83883 發表於 2016-01-06 09:54:21 原文

請問你派咗屋未? 我都係同阿仔兩個人申請.
G1289 擴2
03/2015 審查, 04/2015 Step 2
31/8/2016 Step 3, 9/2016收信派青衣長康邨 ==>13/9/16拒絕
12/2016 第二次派沙田沙角邨超低層 ==>拒絕
01/2017第三次派石籬一邨低層

請問你派咗屋未? 我都係同阿仔兩個人申請.
chunmama 發表於 2016-01-06 12:56:07 原文

派左安達2-3單位

回應 #14 bb83883

恭喜哂 , 我都希望我同阿仔好快有我們自己的安樂窩.
G1289 擴2
03/2015 審查, 04/2015 Step 2
31/8/2016 Step 3, 9/2016收信派青衣長康邨 ==>13/9/16拒絕
12/2016 第二次派沙田沙角邨超低層 ==>拒絕
01/2017第三次派石籬一邨低層
分享 分享 讚好人數:1查看名單

派1-2人單位,絕對係好事來,因只要生多兩件,所有新樓嘅4-5人單位都係你嘅囊中物,因為揀樓次序係鬥間樓細和人數要多,所以從特快揀1-2人的係為將來搬新樓4-5人舖路。

派1-2人單位,絕對係好事來,因只要生多兩件,所有新樓嘅4-5人單位都係你嘅囊中物,因為揀樓次序係鬥間樓細和人數要多,所以從特快揀1-2人的係為將來搬新樓4-5人舖路。

有會員提過話2人派左1-2 單位, 佢話需然細,但都好開心,好過出面租樓。
hisolo 發表於 2016-01-06 10:30:27 原文

如果我無記錯的話該會員是透過特快配屋計劃而選擇了該1-2人單位的~   
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  jp_dannywong
   唔係啊,生1個BB變3人唔可以再申請大間D嘅喇???
hautingfong 發表於 2016-01-06 07:18:40 原文

唔得~  因爲2-3人面積多爲21-22平方米以上... 1人平均要有7平方米居住空間... 所以一定唔夠資格申請加大~

回應 #19 jp_dannywong

咁有乜辦法再申請過呢?
G1279xxx 市2            23/1/16收信派安達邨

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖