香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 長沙灣邨 » 你們有無諗過訂造傢俬呢?例如衣櫃…
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...14...18
支持鍵盤翻頁

我原本都係咁諗,但而家裝修費俾咗一半,但只是鋪咗地面,房都未間,裝修公司又催交第二期銭,真擔心受騙,請教各位你們裝俢費點俾㗎。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

[quote]哦!好既,上張相過你睇
nobecause 發表於 2013-08-30 16:56:39
之前問題可能太多... 可以簡單講解以下嘛...  

你造的雲石台係咪剛剛1600mm, 跟廚房總長一樣嗎?

送貨前, 有冇上大陸驗貨先呢?

只係想做條瘦d既水魚

Thanks

回應  nobecause
首先, 十分多謝你既熱心幫忙,  等我由失望, 絶望變為希望,  見完你d相, 因為我家的廚房...
bigdavid 發表於 2013-08-31 01:59:49

依家先得閒慢慢復您既問題,唔好意思啊!
首先,我以我呢次既經驗總結,想唔做水魚,必須貨比三十家至得。另外就是給錢之前用紙寫底所有細節,例如用料如不付點算?等等細節,一定要給錢之前傾好,因為給錢之后就輪唔到您話事了。再另外,運輸都是一個好容易俾人呃錢既環節,所以最好叫整傢俬既店舖推薦合作開既運輸,起碼有起事上來閙人都多個地方啊!

回應 #133 nobecause

多幾個人上去都係好方法...

首先, 十分多謝你既熱心幫忙,  等我由失望, 絶望變為希望,  見完你d相, 因為我家的廚房...
bigdavid 發表於 2013-08-31 01:59:49

答一与三:我個廚櫃首先定好灶臺位,洗手盤位,之後由泥水佬幚我拆石臺,但好像無移冷熱水候位,因為下面實在是太多管了,我建議您都是唔好要背板罷了,我要著背板但煤氣公司尋日來裝表説個位唔夠大,要再切過的板,我依家個內籠切到好難睇啊…
答二:我廚櫃長1.6米X1.4米(即係其中一邊做哂,另一邊留位擺雪櫃所以做1.4米)
答四:裝廚櫃個班人無幇我接水架,我亦都無叫,因為之後我裝修師傅會上來幇我执漏(當時講明水候他會幇我接)
答五,六:雲石台,水候孔位,抽油煙機位,係我簡好買咩機,再給呎吋廚櫃公司開既,廠開靚點又唔驚整裂塊石臺啊麻
答七:唉,講起煤氣錶個位我就無奈羅,當時訂廚櫃前左問右問都講唔到我知點留位,諗位到時現場開位了,點知開完位叫煤氣上來裝竟然話我開個位唔夠大,又要再開大點,(原來個錶好巨型架)搞到我廚櫃內籠依家屆到五勞七傷啊!
答八:無驗貨啊!因為當時我傾到先給一半,貨到樓下給剩餘一半既三成,余下二成連同運費,裝工,就整好再給。(裝既師傅做埋送貨既,又係廚櫃公司介紹可能係熟人所以可以幚廚櫃公司代收貨款)

我原本都係咁諗,但而家裝修費俾咗一半,但只是鋪咗地面,房都未間,裝修公司又催交第二期銭,真擔心受騙,...
xuyuan 發表於 2013-09-03 14:52:19

梗係打死都唔再給啦!您裝修前無簽約架?例如寫明幾號前做到咩程度(防止佢拖延您時間啊麻)
您再傾下了,當時我裝修係5成.3成.2成,甘俾錢既

回應 #135 nobecause
請問廚櫃公司是否服務ok? 那做衣櫃的傢俱公司又怎樣?衣櫃做得靚嗎?
我去过田貝的家具公司,她要我一半訂金,尾數貨到樓下付
    清,這樣當然不ok!

回應 #135 nobecause

hi,謝謝詳細回覆,但你洗手盤改到右邊L位,水喉差距最少5呎,唔改喉,唔通用駁長銀色既軟喉,

枱和總長一樣,要唔要減少少枱呎吋留位安裝啫……

下星期到我收貨,到時就知

請問廚櫃公司是否服務ok? 那做衣櫃的傢俱公司又怎樣?衣櫃做得靚嗎?
我去过田貝的家具公...
dingdong 發表於 2013-09-04 09:36:34

因為我廚櫃同傢俬係分開二間公司做,睇番廚櫃個間服務非常ok,廚櫃個間聼講係做開香港裝修佬既單,所以跟得好足,我同廚櫃傾細節係電邮傾
衣櫃個間就麻麻了,出貨遲4日,又成日同佢地講我想要既野他們都聼唔明,嘔哂血…做出來手工90分了,角位有蹭花著幾個角

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...14...18
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖