香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » G1405 新2。大家有乜睇法?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

所有野都係價低者得,用料好難唔差
而家啲公屋都一樣,求其交貨;求其收貨,DLP過後真係自求多福
...
fortesting 發表於 2020-12-31 23:42:55 原文
公屋叫做唔洗錢剩係俾租金,新舊都好,已經嬴哂。
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅
分享 分享 讚好人數:1查看名單

中國人特別虛荣,以為住私樓就高人一等,其實每月還銀行後就緊巴巴,消費仲冇住公屋嘅人瀟洒!
DannyYu 發表於 2020-12-31 23:41:53 原文
好多人真係俾虛榮心累死!
                         30/6 S4

梗係喜歡,火車站對面,恨都恨唔到
與其幾千萬買柏傲莊,不如千幾蚊住新翠邨
fortesting 發表於 2020-12-31 21:06:42 原文
知足常樂!
新2 G1352xxx,派粉嶺暉明邨。

所有野都係價低者得,用料好難唔差
而家啲公屋都一樣,求其交貨;求其收貨,DLP過後真係自求多福
...
fortesting 發表於 2020-12-31 23:42:55 原文
點解有得住一定舊樓優先? 乜唔係個個都揀新樓咩?
主保守
分享 分享 讚好人數:0查看名單

ptgood 發表於 2021-01-01 23:44:51 原文
因為而家嘅新樓普遍建築質素材料都係好差,原因係趕工同埋盡量用低成本賺取高利潤,相反以前舊樓嘅建築比較好係因為以前起樓冇而家睇錢咁重,所以相對地嘅材料都會好啲。
                         30/6 S4

ptgood 發表於 2021-01-01 23:44:51 原文
係我自己舊樓優先啫
個個都新樓至上主義,我住舊樓自不然樂得清靜,噪音都少啲本留言最後由 fortesting 於 2021-01-04 17:41:58 編輯
renemystina

係我自己舊樓優先啫
個個都新樓至上主義,我住舊樓自不然樂得清靜,噪音都少啲
fortesting 發表於 2021-01-04 17:40:31 原文
舊樓面積會否比新樓大一點?
新2-G1405 2020特快20***

舊樓面積會否比新樓大一點?
KaiHei 發表於 2021-01-04 18:23:02 原文
如果同樣標準既話就係,例如舊樓2-3人單位,新樓21.46左右;舊樓係23.3左右
renemystina

我要等多100年,無禁長命
2010年藍卡非長者一人,2019年只欠18分可上樓後轉新2,等同2018年2月登記相應編號1418-1419,申請進度:11-12-2021 S1
6-1-2022見主任,18-1-2022 S2,20-1-2022合格信,14-6-2022 S4,15-6-2022首派畢業菁田菁樂樓高層

如果同樣標準既話就係,例如舊樓2-3人單位,新樓21.46左右;舊樓係23.3左右
fortesting 發表於 2021-01-04 19:56:51 原文
但所謂舊樓是否做唔到乾濕廁???
新2-G1405 2020特快20***

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖