香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 香港病咗, 好嚴重
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...13...24
支持鍵盤翻頁

回應 #120 飛faiyu772

人在做 人在看 李宗吾有後繼
菩提本無樹
分享 分享 讚好人數:0查看名單

收左工啦,廢青去訓覺了?琴晚又吹水打機通霄吧,好正常,我公司都有幾個,工作生活全部好失敗。 也去反送中,因爲咁樣先可以找回自尊威一威 本留言最後由 cycream 於 2019-07-27 17:42:57 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

再講一個真個案,我有個大陸客户佢落來香港在路上比一個廢青問你是否來自中國?佢無回答,跟住廢青問佢用普通話,你覺得中國有没有民主自由和法制?佢又無回答就走左。佢問我,地人係咪傻人?我笑了,講如果三十年前,佢一定問你屋企有無電視雪櫃,最多再問你點解有錢可以落來香港玩。 佢奇怪,我就話三十年前香港人富有大陸窮,香港人喜歡同大陸比錢物質享受。但而家可能自已屋企電器物資全部或大部made in china。所以惟一可比就係英國人賣完鴉片繁榮後的新一代精神鴉片自由民主,一講呢個好似天下無敵興奮不已,中國大陸由窮變富一直咁過絲毫無因爲缺少自由民主而生存不到,反而香港的廢青一直惦記住人地是否有自由民主,好似要用自由民主去救中國咁,但一睇留言又不似想救中國反而是鬧中國及同中國區分出來多地,我一直奇迹的眼光看中國的發展,但對比香港真係睇在眼痛在心,自由民主固然好,但不是建立在經濟繁榮人民富裕的基礎上又有乜嘢可以夸耀?全世界二百多個國家我諗百分之九十都無相對的自由民主,佢地大多數貧窮或者準貧窮,面對最大的問題是人民生活的提昇,自由民主祇適合地通過殖民搶掠人地而發達的西方列強,香港正是被人殖民用來搶掠中國財富的跳板,香港得到富裕並殖入自由民主並不是天生的,所以香港是福地,應該認識乜嘢是根本,虛無的事自已啱用就好,不要日日掛口邊當神藥包治百病,香港確實病了,但廢青正吃錯藥。 本留言最後由 cycream 於 2019-07-27 18:28:43 編輯
分享 分享 讚好人數:4查看名單

嘩 點解呢度都有5毛嘅
分享 分享 讚好人數:1查看名單

再講一個真個案,我有個大陸客户佢落來香港在路上比一個廢青問你是否來自中國?佢無回答,跟住廢青問佢用普...
cycream 發表於 2019-07-27 18:17:15 原文
繁體字是用多了,可惜沒有重點,請重作!另外,你的句子水蛇春咁長,又唔識用標點符號,令人眼花撩亂。你唔係以為砌了一堆嘢就好勁?只有你自己才睇得明。  真的不好意思,我從來唔用大陸嘢,購物之前一定要知是哪裡生產?來至大陸?NO LA 謝謝!你說:大陸由窮變富一直咁過,無絲毫因為缺少自由民主而生存不到!這句足以反映匪國人,根本一直只是在忙於解決溫飽,即係停留在生物的最基層囉。 自由民主又不是請客食飯,為什麼要推介給他們?很奇怪你會覺得有人想救匪國?我先至無你咁得閒,最緊要同佢保持距離、甚至永遠區隔就更佳!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

回應 #120 飛faiyu772

玩解剖 都得 咁早幾年 派六千蚊又要 吓 冇要呀 匪國優惠打死都吾要呀 插錯咗 攞番出嚟先 當年吾駛申請 自動入銀行戶口噃 你吾夠十八歳呀 冇香港身分證呀 定冇銀行戶口 定收咗都比番正苦 吾要匪國優惠 點都好啦 呢D嘢 天知 地知 你自己知 大家吾知 拿 你如果口不對心 就天打雷劈 全家富貴 如有雷同 實屬 解剖呀
菩提本無樹
分享 分享 讚好人數:0查看名單

身份證本身就有匪國國名又不見佢排斥剪爛,得口爽。

身份證本身就有匪國國名又不見佢排斥剪爛,得口爽。
cycream 發表於 2019-07-28 16:08:56 原文
死啦, 港幣都係英政府幫我地建立制定, 你係咪會扔哂唔要啊?

死啦, 港幣都係英政府幫我地建立制定, 你係咪會扔哂唔要啊?
angruby 發表於 2019-07-28 18:23:38 原文
唔好意思,自一九九七年七月一日後英國已移交貨幣發行權,而英女皇幣己被更換,所以而家的港元同英國無一毛錢關係,原諒你詞窮及無知。
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #129 cycream

我講緊建立同制定, 唔係發行權, 無知及唔識中文我原諒你

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...13...24
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
十分抱歉!本帖子已被關閉。

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖