香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 彩興苑 » 有今日彩興揀樓情況嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...13
支持鍵盤翻頁

回應  yumi1029
    我都有同感,由結婚到依家抽了五年居居及白居二也連聲氣都無,今年都係第一次核心家...
marcohwf 發表於 2017-09-23 01:30:11 原文

真係好替你開心!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我都有同感,由結婚到依家抽了五年居居及白居二也連聲氣都無,今年都係第一次核心家庭去抽居屋,搞珠時都失望到我忘記左係第四定第五組珠啦,但到上星期突然知道21/9既10:30去楝樓,所以其實都打定輸數當去見識下攞下經驗,及反正都請左假咪當同太太去拍下拖啦,到排隊聽簡介會時知道得返五個一樓既單位又及綠核當天都有廿、三十個號碼在都不敢抱希望,但最後聽到我係白核第二組楝樓的號碼即第三四個選樓簡直

c兄真係個幸運兒,祝福你
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #110 潘yoyo

講漏左係銀行既壓力測試好似係月供款金不超過家庭月收入既一半就應該通過吧

三萬幾蚊收入要住劏房.!?
nanfung 發表於 2017-09-22 21:59:57 原文

甘又要剩錢俾首期又要養二個小朋友,吾住劏房住去邊丫,香港地生活吾容易丫,
市4G1308、2012年七月藍卡,17/9/2019轉s4.,20/9/2019首派興華二邨拒絕,11/10二派九龍灣啓業村啓寧樓

回應  yumi1029
    我都有同感,由結婚到依家抽了五年居居及白居二也連聲氣都無,今年都係第一次核心家...
marcohwf 發表於 2017-09-23 01:30:11 原文

嘩!!!!你好lucky呀 0個時第二節得返6個1/F單位0乍,唔係最頭0個幾個都無得買!
你最後買0左邊間呀?我0個時0係出面(第三場第一個><) 覺得6個最好係C1
ANYWAY~~~恭喜你,超驚險....我地只能望住你地揀,到我地時得個吉

回應 #125 DonnaRabbit

我同太太坐起選樓處時等揀樓時都覺得C105較好,但到我時已經俾上一個號碼揀左,之後就揀左B103,因寧願住角落頭。
你唔好失望,我跟大家分享我的經歷就係想你們跟我一樣不要未試先放棄,未到最後都未知係輸定贏,下次可能會有更好的給各位

回應 #124 潘yoyo

俾我都會咁樣選擇,寧願儲多啲首期作彈藥,機會係留俾有準備既人的

回應  潘yoyo
    俾我都會咁樣選擇,寧願儲多啲首期作彈藥,機會係留俾有準備既人的
marcohwf 發表於 2017-09-23 12:38:18 原文

系丫,彩興首期都系啱啱夠,如果將軍澳貴的,我地都無錢買丫,所以真的可悲丫,生活壓力大丫
市4G1308、2012年七月藍卡,17/9/2019轉s4.,20/9/2019首派興華二邨拒絕,11/10二派九龍灣啓業村啓寧樓

回應 #128 潘yoyo

將軍澳都有一房單位(好像彩興這些),所以視乎妳們能力,或不要給自己太大壓力一定要選兩房的,始終還要為子女著想多備彈藥,有時候還有四大長老既煩惱

回應  DonnaRabbit
我同太太坐起選樓處時等揀樓時都覺得C105較好,但到我時已經俾上一個號碼揀左,之後就...
marcohwf 發表於 2017-09-23 12:33:46 原文

B103已經好過A114.... CONGRATS again~
多謝你,我希望下次會lucky d

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...13
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖