香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 彩盈邨 » 市二終極一派
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

你同我一樣第一二次都係超低層,最後一次一定會派高D嘅
maywo 發表於 2018-12-21 17:27:41 原文
承你貴言!!希望今次最後一派系市區靚樓,謝謝!恭喜你!安居樂業!
G13248-1326,13年3月藍咭11/6/18已轉S1,16/7見主任...28/7上綱睇S2’17/8,22/8S4第一次派滿東1/F拒絕’31/8巳轉拒絕字.5/9重歸S2,23/11S3^^26/11S4、28/11第二次派迎東2/F,7/12拒絕 15/12轉拒絕字..等終極一派20/12綱上轉市三歸隊S2.25/12轉市區信....最後一派28/8/19’ S3.30/8/19’S4...等派彩4/9/19收信..順安邨凶宅不計1次、5/9拒絕.21/9S3.24/9S4.等收信最最後一派、安居樂業!26/9彩虹邨碧海樓、3/10 攞鎖匙完成
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1 maywo

市二G1319~G1321,2018.4月16審查,5月2收合格信,轉市區,6月1日派迎東拒絕唔計一次,12月1日轉S3,4日轉S4派問題單位拒絶,19年1月6日S3.8日S4收信澤安邨拒絕 4月5日S3

14/12/19轉S2(收合格信) 30/12/19直接轉S4 一派啟業邨啟裕樓凶宅(不計一次) 9/1/20轉拒絕
27/2/20轉S2(歸隊) 15/5/20轉S3 19/5/20轉S4 二派富山邨富暉樓 4/6/20轉拒絕
12/6/20轉S2(歸隊) 23/6/20轉S3 4/7/20轉S4 三派竹園南邨秀園樓 11/7/20轉拒絕
25/8/20轉S2(歸隊) 9/9/20轉S3 11/9/20轉S4 終極一派(漁灣邨漁進樓)

回應 #76 kakawinwin

你都係2人單位啊?
G1316市2。 9/1/2018 S2.  7/3 2018  S3    15/3  S4.     20 /3收信迎東3樓。   29/3拒絕。  30/3網上轉拒絕字,轉市區。15/6派石籬二邨1樓,19/6拒絕,15/10派彩虹問題單位,28/11直接上樂富拒絕,6/12 S2,   12/12 S3,  15/12 S4

回應  kakawinwin

你都係2人單位啊?
maywo 發表於 2018-12-26 10:17:23 原文
2-3人單位囉,你上左樓睇未呀?
有冇維修津貼呀?
G1300xxx   擴2   
2/2012 藍卡
15/3/17 轉市2,暫緩
29/12/17 轉S2
1/3/18 轉S3
2/3/18轉S4 3/3/18 收信派彩盈邨高層

2-3人單位囉,你上左樓睇未呀?
有冇維修津貼呀?
kakawinwin 發表於 2018-12-27 10:10:42 原文
睇咗啦,話有4個月津貼, 諗緊要津貼定係等屋署翻新
G1316市2。 9/1/2018 S2.  7/3 2018  S3    15/3  S4.     20 /3收信迎東3樓。   29/3拒絕。  30/3網上轉拒絕字,轉市區。15/6派石籬二邨1樓,19/6拒絕,15/10派彩虹問題單位,28/11直接上樂富拒絕,6/12 S2,   12/12 S3,  15/12 S4

睇咗啦,話有4個月津貼, 諗緊要津貼定係等屋署翻新
maywo 發表於 2018-12-28 11:35:59 原文
梗係囉津貼啦,個陣時我收到配房信時,3月3日收既,點知打去辦事處,佢仲話未囉得匙,話小型維修緊,可能拆野啦,
我問佢要幾耐,佢話起碼要4月頭,但我上過樓睇,見到門口有張紙寫住3月28日完成,
跟住之後,又撞岩假期,跟住我3月尾見到門口已經拆左張紙,
一放完假咪打俾主任話張紙都拆左係咪囉得匙,

你知房署做野架啦,佢地拖住黎做,又攪番你一頭半個月,
佢唔會幫你做D乜架,都係簡單執下D野,
不如早D囉間屋搵師傅黎裝修好過啦,
囉左呢4個月,用黎交租唔好咩,不過係之後先搵你收支票,大慨一個月到啦,
之前我有D位見到有D生秀積,叫佢地幫手執執,執左成個星期,
上到去都冇整過,問主任,主任話除非係爛先幫你換,唔係就係咁架喇

囉左呢筆錢,係一年內唔可以搵房署幫你維修O者,
當然你自行換左野,房署都唔會理你,個到都成7200銀架
囉左去啦本帖最後由 kakawinwin 於 2018-12-28 11:53:33 編輯
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #118 kakawinwin

你真係好好心底,講得好詳細,多謝你先!主任話1月中先搞定個還原工程,等電話通知

回應  kakawinwin

你真係好好心底,講得好詳細,多謝你先!主任話1月中先搞定個還原工程,等電話通知
maywo 發表於 2018-12-29 12:02:45 原文
唔駛客氣,幫到人梗幫既,大家都係街坊,又係同一棟樓,
你個主任係咪姓劉架?女人黎既,
佢好多野都叫你唔好整架,連房都話用木板間算啵,
你哦左佢就算,
我間屋因為裝修佬遲左交貨,
所以比較慢,佢都會打俾你,問你入住未呀?
佢話要搵保安員影相做紀錄,
所以都冇咩大問題既

1月中冇 ,最好你睇張紙幾時完成,跟住最緊要睇下張紙撕左落黎,
過多兩日唔見佢有電話,就問問佢啦,
不過你個排就撞岩就快新年,
師傅都唔開工,你就打俾佢問下佢幾時得喇,
因為呢,佢都好鬼慢本帖最後由 kakawinwin 於 2018-12-30 11:02:43 編輯
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖