香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 暉明邨 » 暉明邨燒到咁
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...10...12
支持鍵盤翻頁

大陸有事,唔好飲水,唔好沖涼,水都係大陸嚟
hellogary 發表於 2020-01-27 14:38:48 原文
啲水要錢買㗎
仲要超量咁買
每年有幾多億水用唔晒要流大海?

講到施捨咁
慳啲啦
G1347 擴2 駿洋邨
分享 分享 讚好人數:6查看名單

事實係,水源市民無得揀
而大陸賣俾香港既水價亦好貴,大家都有俾錢,
除非你話大陸政府免費提供食水,咁你就可以聲大大叫人唔好飲
明明政府有能力有資金去起海水化淡廠,
結果走去買勁貴既東江水,明眼人都知咩事
所以唔好講到施捨咁
我好多藍絲親戚都鬧爆政府今次無鬼用
人地北韓 果斷 封關,你仲同市民講唔使驚,仲有人信政府咁天真?
利申: 唔黃唔藍
分享 分享 讚好人數:0查看名單

啲水要錢買㗎
仲要超量咁買
講到施捨咁
慳啲啦
chanmou 發表於 2020-01-28 02:15:36 原文
C兄:講得啱!呢啲係用真金白銀買嘅,對方邊有能力施捨?如果香港唔肯找數,big six 反而唔掂鳥!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

祝未上樓朋友早日上心水樓
G1321xxxx 擴4 藍卡日期:12/2012
新4 -> 擴4 8-2018
S1 11-2018 (審查)
S2 12-2018
S4 01-2019

啲水要錢買㗎
仲要超量咁買
講到施捨咁
慳啲啦
chanmou 發表於 2020-01-28 02:15:36 原文
一句講哂,你覺得大陸水貴,落樓下超市買蒸溜水礦泉水,又或者有形D,每逢落雨,用膠盆裝住D水自己用,仲有可以叫問美國用船運水過嚟用都可以

另外,如果用海水化淡,先不講成本,小心比環保人仕dq話浪費能源呀,污染環環境呀,仲有會話輸送利益比中電和港燈呀
2013年5月 G1327XXX 新3

回應  bittiek

你唔係抽到依到可以係網上講埋D道德論暉明都開派左 D人都係等左好多年先有個安樂窩
香港咁...
g135mm 發表於 2020-01-28 00:42:11 原文
我從來冇認同過哩個政府,由所有工廠搬晒上大陸開始,我地個政府已經無能,完全冇長遠計劃,經濟就只靠地產,造就佢地獨大。但如果我係暉明準住戶,我更加唔會燒自己未來家園,破壞週邊設施,正如我之前都講過,可以搬晒佢 D 物資去堵塞條邨嘅唯一入口,一樣可以表達我地嘅反對聲音,再叫多 D 記者朋友黎發揮佢地嘅作用,只係好多有心人覺得放火破壞過癮 D,可以大肆發洩一番,因為佢地都唔係住响果度,燒晒爛晒都與佢無關。

回應 #18 bonniemok

我覺得好無奈,點解政府要溫我地低下層黎搞,無陰公
g1290 新4
2018年10月審查合格
14/08/2019 s4
17/08首派
22/08拒絕
30/08s2
09/09s3
12/09s4
16/09(不計一次)
25/10s2,28/11s4
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #95 hellogary

我見識到咩叫打橫黎講
覺得大陸水貴,所以就要落樓下買水?
點解唔係政府尋找更合理既水源俾市民?
你會唔會奴性太重?
仲要假定搵美國用船運水,一睇就知仇美
至於海水化淡廠,而家既技術已經唔同以前
你唔好停係石器時代
如果你咁在意環保,唔該唔好著衫,
搵樹葉遮住自己身體啦
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應  hellogary

我見識到咩叫打橫黎講
點解唔係政府尋找更...
qq1ww1ee1 發表於 2020-01-28 12:05:27 原文
我只係提供解決方法比人, 有人覺得大陸水貴, 咁我咪比其他答案囉,我份人唔會什麼都罵, 有問題, 就去揾答案。

點解唔係政府尋找更合理既水源俾市民?
嘩, 又話個政府廢, 仲要佢去揾水源, 我驚佢揾揾吓,將維多利亞港變成維多利亞水塘呀, 到時又多件大白象, 好似高鐵呀, 港珠澳大橋呀, 機場三跑呀

你會唔會奴性太重?
我只係一個又無錢, 又無權的准公屋居民啫, 但放心, 我肯定唔會做放心燒樓,破壞公物的暴徒, 如果咁樣都話奴性重, 我認囉, 總起碼好過D人,放完火都唔肯認

仲要假定搵美國用船運水,一睇就知仇美
揾美國船運水都香港都叫仇美,唔明點解你會咁諗,我邊度都唔仇,只愛自己將入住的暉明邨啫, 但我都唔會愛美國囉, 就算我揸住支美國旗通街走, 認埋特朗普,佩洛西做老豆老母, 佢都唔會比綠卡我囉

至於海水化淡廠,而家既技術已經唔同以前
你唔好停係石器時代
你要記住呢D工程係交比個廢政府做,佢做什麼出來,都係大白象,仲咁叫佢起海水化淡廠。

如果你咁在意環保,唔該唔好著衫,
搵樹葉遮住自己身體啦
我絶對唔係環保人仕, 所以我支持填海建屋,所以請你叫嗰D反填海人的環保人仕,叫佢地唔好著衫,搵樹葉遮住自己身體啦。

請支持理性討論, 不要奴性前, 奴性後, 大家都係普通市民, 無話邊個高人一等
2013年5月 G1327XXX 新3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...10...12
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖