香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 和諧一型設計問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

和諧一型設計問題
個廳只有75呎, 無大d嗎?
同埋前面大門個位已經佔咗40呎, 前後都有門, 呢40呎根本擺唔到野, 和諧一型第一款所有一人單位都係咁設計嗎?
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

大致相同,唔會差太遠
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我見到你個預派單位!

好滿意呀!

一人單位,如上網友說

都是差不多!

就以你而言

你要注意是此單位距離你前單位多遠?

樓高,及環境

是否近垃圾房之類問題
屋邨異地     風月同天

同埋前面大門個位已經佔左40尺,前後都有門,呢40尺根本擺唔到野,和諧一型第一款所有一人單位都係咁設計嗎? ;...
Babyonline 發表於 2021-05-18 18:55:32 原文
是,所有第一款(甚至幾乎全部和諧一型的1P單位)都是這款切角鑽石形設計,沒有特例

我曾經在某傢俬鋪見過有些傢俬可以擺放在這40呎空間(可惜已經忘了那裏見過),如果現今要好好運用此空間,唯有訂造或採購特別設計的傢俬....

BTW,和諧大廈單位布局:
查詢房屋委員會的房屋單位面積(附使用教學):
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=277717

開心愉快過每一天!
盡力尋找 "最高品質的公屋"~
本稱 "油塘小子"
分享 分享 讚好人數:5查看名單

我見到你個預派單位!

好滿意呀!

一人單位,如上網友說

都是差不多!

就以你而言

你要注意是此單位距離你...
安居62 發表於 2021-05-18 20:04:56 原文

紅色圈圈佔左4x尺係放唔到野的,即係浪費左地方
藍色圈圈有棟牆突左出黎,紅圈同藍圈加埋佔左差不同50尺...即係180尺單位實際得130尺,我先想唔要咋
我上網睇d 180尺公屋設計唔係咁既,應該唔係全部都係咁設計的架
所以我先問和諧一型同二型係咪所有一人單位都係咁設計囉

紅色圈圈佔左4x尺係放唔到野的,即係浪費左地方
藍色圈圈有棟牆突左出黎,紅圈同藍圈加埋佔左差不同50尺.....
Babyonline 發表於 2021-05-18 20:12:31 原文
對,還有另一款和諧式一人單位設計,這個網站幫到您....
http://www.hk-place.com/p/p241101.jpg本留言最後由 YauTong小子 於 2021-05-18 20:16:29 編輯
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=277717

開心愉快過每一天!
本稱 "油塘小子"
分享 分享 讚好人數:1查看名單

是,所有第一款(甚至幾乎全部和諧一型的1P單位)都是這款切角鑽石形設計,沒有特例
我曾經在某傢俬鋪見過...
YauTong小子 發表於 2021-05-18 20:07:46 原文
呢40尺空間係連住大門,廁所門,廚房門,我睇都幾難擺得落野啦,擺落去既話會好迫
我最唔鍾意係藍色圈圈做咩要突棟牆出黎

對,還有另一款和諧式一人單位設計,這個網站幫到您....
YauTong小子 發表於 2021-05-18 20:15:20 原文
2b同3b都係一人?我鍾意呢兩個 1b應該唔係一人?
我上網見到180尺一人單位可以間兩間房係邊款黎架?本留言最後由 Babyonline 於 2021-05-18 20:23:05 編輯

呢40尺空間係連住大門,廁所門,廚房門,我睇都幾難擺得落野啦,擺落去既話會好迫
我最唔鍾意係藍色圈圈...
Babyonline 發表於 2021-05-18 20:16:35 原文
雖然我未必明白建築師的想法,亦不算瞭解背後原因,不過我相信您所指的「藍色」(牆身)是因為三睡房單位設計而衍生出來(對於這些單位,「藍色」牆樑本來是預留擺放衣櫃空間等),但變成一人單位時,這牆身卻變得冗餘
所以....和諧大廈單位演變非常靈活、建築師卻不太靈活....

開心愉快過每一天!
本稱 "油塘小子"

2b同3b都係一人?我鍾意呢兩個 1b應該唔係一人?
我上網見到180尺一人單位可以間兩間房係邊款黎架?
Babyonline 發表於 2021-05-18 20:18:47 原文
不是這個意思,那幅圖片意思是指「一人單位」設計是由「三睡房單位」演變而成,所以便很 "靈活" 了  
所有和諧式單位設計的衍生是由一睡房單位為基調本留言最後由 YauTong小子 於 2021-05-18 20:25:30 編輯

開心愉快過每一天!
本稱 "油塘小子"
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖