香港公營房屋討論區 文字版

VickYeung 發表於 2015-04-09 01:38:56

公屋禁狗搭電梯惹爭議

【on.cc東網專訊】落街放狗,唔通真係要行幾十層樓梯!有網民在社交網站一個專頁,上載一張由大埔一個屋苑辦事處發出的通告,惟當中條文,觸動部分狗主的神經。有養狗人士更直言:「狗都有權利搭Lift,請尊重生命!」
究竟咩條文引起此風波?原來該通告由辦事處上月發出,指有住戶投訴養狗人士於非指定時間帶狗隻出入屋邨公眾地方,及於公眾地方便溺。因此作出提醒,其中一項條文為,「任何人士不得帶同狗隻在上午七時至下午九時期間使用本邨內的升降機」。樓主直言:「咁樣對啲狗,真的假的?」其後即時受到一眾無狗人士反駁,「有咩問題?」、「公屋根本唔畀養狗,夾硬養受害係隻狗!」平台即時變成文字戰場,爭議聲不斷。
值得一提,有網民更大爆相同貼文曾於昨晚出現,因爭議性太多,當晚已由發貼者自行刪貼。有網民則笑言:「又嚟!」、「變咗日經Post啦!」

網民有話說:
Tim Yung:我都覺得好合理,樓主覺得有乜問題呢?不妨提出來研究?
Ukyo Ip:其實房署本身係唔比養,養已經會被收屋,現在已經是人情來,都合理要求。
Fong Lun Chan:明知唔得又要硬來,到人哋捉又話不近人情,而家養狗大晒的嗎??
Matthew Choi:人地已經好中肯咁寫,樓主唔係唔知唔比養狗?

gh8909 發表於 2015-04-09 02:23:43

**** 作者被禁止或刪除 內容被屏蔽 ****

sherrie 發表於 2015-04-09 03:40:01

;021;

高腳七 發表於 2015-04-09 07:26:37

;091;

Horribleellis 發表於 2015-04-09 08:34:11

;032;

smalladsl 發表於 2015-04-09 08:58:45

合理 ;046;

公屋之王 發表於 2015-04-09 09:15:36

{o084} 有咩問題???

有膽養無膽承擔!  {o029}

Honey410 發表於 2015-04-09 09:16:37

其實養狗狗嘅人都好自律

choicc 發表於 2015-04-09 10:07:31

;080;

hkhk 發表於 2015-04-09 10:18:31

比養吾比搭 ;020;

hugofong 發表於 2015-04-09 10:43:17

做法正確, 公屋都唔俾養狗...

gloriawun33 發表於 2015-04-09 11:13:12

我是愛動物多於人的一類型.但我都覺得如果屋村已給了人情可以養,但有這些條例狗主[size=18.0180187225342px]也[/size]應該要守禮.
相信大部份養動物的人都很自律,但始終就是有一小部份人做壞習慣.

不過又說回,如果指定時候內,因為狗隻有事而急於看醫生.狗或狗主也很急需趕時間的話,大家都應該
幫幫手,給予多一點體諒吧![i=s]本帖最後由 gloriawun33 於 2015-04-09 11:13:37 編輯[/i]

fitman668 發表於 2015-04-09 11:25:01

香港太多蠻不講理的人 ;095;

tangka 發表於 2015-04-09 12:13:58

;017;

chan328 發表於 2015-04-09 12:22:41

;017;

kawaii1128 發表於 2015-04-09 12:57:11

D人又要威, 又要戴頭盔 ;063;

Honey410 發表於 2015-04-09 13:54:46

有d狗狗係有戶籍㗎,房署定期有人上樓嘟晶片

肥虎 發表於 2015-04-09 17:01:32

gh8909 發表於 2015-04-09 18:42:56

adakhcheung 發表於 2015-04-09 19:30:58

;067;

頁: [1] 2