香港公營房屋討論區 文字版

zxc 發表於 2014-04-09 12:55:06

重建葵盛西邨, 又要預留俾重建戶

[b]居民盼重建葵盛西邨[/b]
【太陽報】房屋署正逐步籌劃重建樓齡逾三十年的舊式屋邨,一批葵盛西邨居民指該邨已有近四十年歷史,加上鄰近的大窩口道第一及二期未來將有一千五百個公屋單位落成,要求房署將大窩口道第一及二期預留作安置屋邨,盡快重建葵盛西邨。
葵青區議會房屋事務委員會昨午開會討論有關葵盛西邨重建計劃的事宜,居民代表指出,葵盛西邨設施殘舊,居民希望可盡快重建,加上鄰近的大窩口道第一及二期公屋單位將於二○一九年落成,可作為葵盛西邨的安置屋邨,有合適的遷置資源,認為房署應盡快重建葵盛西邨。房署代表對此並無回應,只表示屋邨重建前,會有三年通知期。

幾識食,又要預留俾重建戶,無囇新樓了。{o065}

fannyofy 發表於 2014-04-09 13:48:16

矣!!

choicc 發表於 2014-04-09 13:49:46

;070; 咁一年要3萬個單位先夠用

pheobe 發表於 2014-04-09 14:07:52

;032;

onefan 發表於 2014-04-09 14:26:01

葵盛西邨有成十幾座, 地方咁大, 但的確好舊而且無咩配套,
與其d 舊單位派極都無人要, 不如重建提供更多單位出來更好~

mc_house 發表於 2014-04-09 14:45:18

咁...將心比己, 拆村重建, 舊居民當然係有優先安置.....
現大家派到新村新樓, 到40幾年後要拆村重建,
咁大家係咪都會要求優先安置到同區新屋村.....

teasee 發表於 2014-04-09 18:13:30

某啲區議員真係為咗選票,
明知唔可行都要隔硬嚟 ;017;

房署婉轉地講 : 三年通知期

相信大家定必明白咖喇.

陳winnie 發表於 2014-04-09 18:43:30

如果真的重建,派葵盛西都要呀[i=s]本帖最後由 陳winnie 於 2014-04-09 18:43:47 編輯[/i]

porise 發表於 2014-04-09 22:45:24

;036;

VickYeung 發表於 2014-04-10 08:10:51

[size=5]確實有機會重建 [/size];067;

[url]http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=70092[/url]

3B0716 發表於 2014-04-10 12:21:25

;1291;

carrie_kiu 發表於 2014-04-11 10:56:47

;026;

kawaii1128 發表於 2014-04-13 16:32:54

巳經住緊,  有幾水深火熱呀?
相比捱貴租, 擋房, 床位, 路宿者..... 邊個更有需要? 正苦可能無能, 都唔係無知;012;

fkdebby 發表於 2014-04-14 23:18:28

重建可以多d單位都係好事;045;宜家係無地所以頭痛

angelalau28 發表於 2014-05-01 22:46:07

長期維修,外牆整完3個月又再脫落......打風落雨仲大鑊,因為石屎密度低....天花勁跌灰;012;
勸勸大家如派到太舊既....不如等等吧!
利申:葵盛西村村民

yenkoo 發表於 2014-05-05 00:13:57

;fatc9_100;

elisewong 發表於 2014-05-05 04:36:22

重建係好事,

cherrychung 發表於 2014-05-20 12:32:25

;1291;

Adakwong 發表於 2015-07-09 00:34:14

拆一棟起一棟啊唔該 ;046;二,四,七座得各七層咋,特別係第四座啊,得六十幾個單位,加埋個停車場,拆咗再起單位多十倍都唔止啊,成日話唔夠地供應,又話原區安置,呢個方法最好啦

808win 發表於 2016-04-06 09:45:59

;030;

頁: [1]