香港公營房屋討論區 文字版

cj0124 發表於 2014-02-02 05:50:18

如果這樣的程情況,你會點樣幫補生活呢??

父母都七十歲以上,這幾年兩個都入過醫院,小孩得幾歲還細!!
我份工已做了十幾年,點知公司搬了很遠,每日返工來回都要三四個鐘車程!!
年中無休,上班時間下年四時和晚上七時輪流返,下班都是零晨一時和四時!!
通常回到家都是零晨兩點打後,返晚七回家時都零晨五點,想揾多份兼職都唔夾時間!!
我太太就唯有唔返工,照顧兩老兩細,我份工超時又無OT錢補!!
病假除非超過四日有醫生紙,所有一律都要扣大假。
真的想揾多點錢令家人生活好點,想了許多方法,最終只有自己小用錢,除了返工所須用的,一切娛樂買衫都無!!
真的連M記一餐我都覺得貴,我本人都唔識賭博,眼見同事都會間中贏下錢,咪同事夾份錢賭下,間中都會小勝幾百元,但好似有點本末倒志!!
這種工作時間真的無法做多份兼職,賭博真的是唯一的方法嗎??

好運 發表於 2014-02-02 06:47:56

老人家拿綜緩

VickYeung 發表於 2014-02-02 07:25:18

[size=5]偶然小注尚可,忌沉迷!加油呀!;034; ;037;

真的沒考慮過轉工嗎?;067;[/size]

大頭熊 發表於 2014-02-02 08:08:07

貼主, 唯一幫到你的...... 社處!

yee 發表於 2014-02-02 09:26:33

錢 呀 錢 。個個生活都係為;014;……

cwc 發表於 2014-02-02 09:47:28

唯一辦法轉工,行行請人難.老人家領長者津貼.為下一代努力加油.;037;

sandylei 發表於 2014-02-02 10:56:25

最好辦法係轉工啦,甘個公司邊做得過,;039;

kitmak 發表於 2014-02-02 11:21:34

轉份近家的工。。車$同時間慳返好多

兩老有生果金和 津貼

hkhk 發表於 2014-02-02 11:35:48

賭博不能解困  ;080;財不入急門

sherrychan 發表於 2014-02-02 13:31:54

有樣野叫做低收入援助架..
支持你申請,
因為你係肯做而唔係有能力做而唔做,
其次就要諗下自己有冇條件轉工,
如果冇既就要教好孩子讀多 d 書.
自己仍然要安於現狀繼續努力,
總有一日幸運之神接見你,
付出既一定唔會白廢.
+ 油{o084}[i=s]本帖最後由 sherrychan 於 2014-02-02 13:32:37 編輯[/i]

cj0124 發表於 2014-02-03 00:22:48

廿幾歲時做售貨員四年後就一邊返工一邊讀了三年半完成了個公商設計課程畢業!!
之後轉行係廣告公司做了四年,發現內地設計超平,香港好多廣告公司都接了!!
之後再轉了現在的傳媒公司做美設,人工比上不足比下有如,但六人使一人揾真的好難頂!!
父母年老,兩童還細,樣樣開資都加得快過人工,車費加得最勁!!
份工都做了十幾年,同行就越來越難揾食,除非轉行呢!!
四十幾歲好難轉行,社處揾過都無幫助,只期望通過低律的援助啦!!

cj0124 發表於 2014-02-03 00:35:37

社處都話我唔做工好過做,6人攞綜緩多過我份人工,社處最正同我講幫我揾個家務助理,但家務助理要錢就由我自付,之後叫我太太出去揾份工做,減了家務助理人工應該會多了千幾生活費。
這就是社處給我的幫忙,我都半世人,只現今社會雙親無份工作仔女揾間好學校好難,望仔女將來讀書各樣會方便,還是做工都唔攞綜緩好!!

Peterwat 發表於 2014-02-03 00:43:30

總有出頭天啊!加油!;030;

waitinglee 發表於 2014-02-03 01:09:19

病假除非超過四日有醫生紙;059;
1 日病假有醫生紙,都要扣年假??;081;

cj0124 發表於 2014-02-03 02:57:41

合約寫明,無有薪病假,除非超過四日有醫生紙才有5/4薪,入院就全數!!
無論打幾號風球都要返工,要返足九個鐘,唔夠都要扣半日大假,返唔到扣一日大假!!
因為公司有醫生律貼,看公司指定醫生廿元其餘公司出,打風有公司車接送各大地鐵站!!

cj0124 發表於 2014-02-03 03:15:38

公司好小炒人,因為好難請人,除非嚴重過錯才會炒人!!
公司都有好多人都做了超過十幾廿年以上,真的做到退休都有!!
只是返工時間唔多好,地方搬了較遠地區,放工都有公司車出太子旺角!!
只是做十幾年人工就越加越小和越來越慢,一般褔利都算有,所以四十幾歲人還可以點呢!!
家陣周街大學生,轉工轉行分分鐘人工還小過現在。{o071}

wintak 發表於 2014-02-03 08:53:35

[quote]貼主, 唯一幫到你的...... 社處!
[size=2][color=#999999]大頭熊 發表於 02/02/2014 08:08[/color] [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?goto=findpost&pid=1565509&ptid=68159][img]http://cyclub.happyhongkong.com/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]
同意

Jafe124 發表於 2014-09-20 00:36:53

入院大病了七日,真的唔明香港政府班人想點。
香港又話國家金融中心,真正土生土長港人,辛苦幾十年連港人最基本的社會保障都無。
香港政策全是窮人死先,富者為首,新移民萬歲。
怎麼強積金,醫保,政府咪又係要班港人打工每月扣糧供到死為止。
港人稅就年年交,新移民唔做就年年攞綜援攞醫療攞學位攞公屋。
唔係針對新移民,但真的大部分新移民做場Show搵社處攪攞到盡。
新移民搵社處上公屋快過人,三年都唔使就上到,港人等餐死都上唔到樓,公屋又輪到無了期。
公立醫院就大把新移民去睇,又搵社處攪輪乜都快過港人醫先。
一班新移民無前僱,就有將來有樓有醫有錢又唔使做。
請問邊個才是真出糧給香港政府的,倒頭來港人保障都不如一個新移民。

頁: [1]