香港公營房屋討論區 文字版

yiuyiumama 發表於 2021-02-16 10:45:20

垃圾房清理

請問大家樓層有清潔嗎?我個層好似幾個星期都無清潔工清理垃圾,就快門都開唔到

Jk1978 發表於 2021-02-16 11:27:08

我那層年三十淸了后,再沒有人清理,全部都是家居垃圾,有衛生問題出现,又不是大纸皮/裝修廢料,應該無借口不淸理

jojomaba 發表於 2021-02-16 14:36:56

我那層年十三都無人清,出通告話年初一唔倒圾垃姐,但到今早我出門口都見垃圾房滿晒無人倒 ;080;

Elainekan402 發表於 2021-02-16 19:22:40

;084;

joelee0827 發表於 2021-02-16 20:22:33

;080;

cheerful0322 發表於 2021-02-16 21:45:55

點解個個屋苑都係咁差

carriewwf 發表於 2021-02-16 22:12:52

;032; ;032; ;032;

fatcowbb 發表於 2021-02-17 07:52:47

其實會否所有公屋及居屋管理公司都會探取同一政策,新落成收匙頭二三個月主要請清潔泥頭工友,直至第三或第四個月先請清清潔工友打理居苑。
因頭兩個月至三個月,好多未入伙,工程仍然進行中,

chiwing64 發表於 2021-02-17 08:18:08

[quote]點解個個屋苑都係咁差
[size=2][color=#999999]cheerful0322 發表於 2021-02-16 21:45:55[/color] <span style=float:right>[url=https://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=7666169]原文[/url]</span>[/size][/quote]
因為傳統上新年人地都要放假同屋企人過年,吾係個個肯去開工,比錢都吾做,所以過年要比雙工或三工才可能有人去做,但都係少數,我諗各行各業都會出現呢種情況,慢慢就會恢復正常,另外初一係吾丟家居垃圾的,要開左年先可以丟垃圾。

chiwing64 發表於 2021-02-17 08:26:33

[quote]其實會否所有公屋及居屋管理公司都會探取同一政策,新落成收匙頭二三個月主要請清潔泥頭工友,直至第三或第...
[size=2][color=#999999]fatcowbb 發表於 2021-02-17 07:52:47[/color] <span style=float:right>[url=https://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=7666640]原文[/url]</span>[/size][/quote]
我所知,如果有住戶非法傾倒泥頭垃圾到垃圾房,清潔公司係另外搵人清,但吾係日日同你清呢D垃圾,我估係因為額外收費,清潔公司只會清一般家居垃圾,加上農曆新年關係,你都知係中國人大節日,到今日重有好多舖未開市,只係逐步恢復正常,出面人手一定吾夠的。

hlce1317 發表於 2021-02-18 08:01:23

;006;

thma0812 發表於 2021-02-23 15:31:03

其實幫管理公司諗咁多理由做咩?根本就因為垃圾房太大,又冇指定容器裝垃圾,所以就有藉口唔日日清,根本係仲衰過公屋,公屋會日日清,我已投訴過好幾次,仲要唔入係次次投訴完即刻清,管理費又一D都唔平,想發起罷交行動,有冇人支持?

cheerful0322 發表於 2021-02-23 22:40:27

罷交解決不到問題呢,要同管理處天天問

thma0812 發表於 2021-02-23 23:11:11

一個當然冇用,集體罷交等佢哋知嚴重性,天天問,問咩呀?

頁: [1]