香港公營房屋討論區 文字版

Yoyowin85 發表於 2021-01-13 22:46:59

收樓後發現浴室漏水, 承辦商敷衍了事, 可以點做?

6/12簽約收樓,2星期後現廁所漏水,要求房署執漏,第一次補左漏的地方,承辦要求簽返黃紙,但我哋發現水漏左去另一邊,拒簽,裝修師傅提醒,應該防水層出左問題,如果唔重做防水層,日後會好麻煩,第二次再約上去睇返漏水補漏,我哋要求浸水試水,佢哋就話係咁樣,佢哋合約試水2分鐘,唔漏就完,唔肯試水,承辦商成6個人,態度又差,人多蝦人少,我唔肯簽收,就唔理我,只係俾電話叫我自己打屋邨辦事處,打果個電話係保安室,佢哋又叫我搵入伙大使同承辦商,推來推去,我可以點做,簽約成個月,因為漏水都唔敢裝修。

hk94521868 發表於 2021-01-13 22:52:24

;070;

郭丹娜 發表於 2021-01-13 23:11:42

廁所邊個位漏呀?

SY301 發表於 2021-01-14 00:12:38

;070;

kwokchisan001 發表於 2021-01-14 02:31:41

搵區議員,我上次搵他,他立刻跑上樓搵我。

yingying5152013 發表於 2021-01-14 03:34:32

請問邊條邨?

Yoyowin85 發表於 2021-01-14 08:14:19

[b]回應 [url=https://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=7603222]#6[/url] [i]yingying5152013[/i][/b]

漁灣邨漁進樓

高腳七 發表於 2021-01-14 08:30:08

;084;

paullo 發表於 2021-01-14 08:52:32

;080;

ellenchan 發表於 2021-01-14 09:35:40

新村搵區議員一定幫你,或者直接落辦事處搵房署職員

kaying1997 發表於 2021-01-14 09:57:32

;059;

carriewwf 發表於 2021-01-14 11:33:21

[b][color=deepskyblue]師傅都認為防水層出左問題,所以補完一邊,水一定漏去其他地方,[/color][/b]
[b][color=deepskyblue]所以要要求房署詳細驗清楚是否是要重整防水層,否則問題只會越[/color][/b]
[b][color=deepskyblue]來越嚴重![/color][/b]
[b][color=deepskyblue]一般房署都會認真處理,否則便要搵區議員協助![/color][/b]
[b][color=deepskyblue] ;067;[/color][/b]

CJ2004 發表於 2021-01-14 15:14:31

漏水漏到咁點住啊⋯⋯

muimui0123 發表於 2021-01-14 22:47:44

;061;

郭丹娜 發表於 2021-01-15 01:57:24

房署懒懒闲左推右推,咁去揾區議員由佢岀面就快好多攪。

hlce1317 發表於 2021-01-15 08:30:59

搵區議員

joannal 發表於 2021-01-15 11:48:58

;084; ;017; ;068;

yankwok 發表於 2021-01-15 13:08:57

[b]回應 [url=https://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=7603000]#1[/url] [i]Yoyowin85[/i][/b]

搵徐子見 佢是漁灣村區議員 佢一定會幫大家

ruby80803 發表於 2021-01-15 21:47:46

我想問下點先知道間屋會漏水呢,因為星期三房署叫我收樓

7100387A 發表於 2021-01-15 23:46:29

請問幾號室? 是立即有水出? 地台有無去水? 好慢? 地台太高? 個石條放太低? 門關了門低有多mm? 瓦仔有足夠掃口? 沐水高度是1.5M以下?

頁: [1] 2