香港公營房屋討論區 文字版

楊管 發表於 2020-10-27 15:59:59

顯徑邨顯德樓住客滋擾事件簿

我們感到好無助, 唔知點算, 想睇下有冇人遇過呢啲情況...

娘家得返媽咪自己住喺顯徑邨顯德樓已買公屋, 由2019年中起被樓下一層單位的黐線鄰居纏上, 話我媽用電波搞佢….呢兩年由貼紙仔辱罵到放異物、趁下午無人時上來大力拍門, 而家變本加厲倒臭水和垃圾喺門口...

我阿媽喺街市返工, 係好傳統為家庭錫仔女嘅阿媽, 成日驚打擾仔女返工, 1月試過我由黃竹坑飛的返去後佢更唔敢搵我, 多次遇事都自己報警, 佢已經比差人敷衍咗好多次, 管理處區議員又唔理, 次次事後先知我真係好心痛又自責…

上年年尾已經係門口裝左CCTV, 但都唔能夠每分每秒睇住, 次次有事都係媽咪講我先再睇返…琴日黐線鄰居又嚟料, 我們報了警, 但差人話由於黑白片同埋疑犯帶口罩, 所以証據不足...唉...黐線鄰居仲越黎越癲。最近黐線鄰居開始搞佢樓下同號碼單位, 受害人都搵左我電話講都係遇到滋擾投訴無門😞 媽咪自己一個人住, 真係好無助, 今日我一邊睇片一邊手震, 究竟可以點做?😭

[youtube]CC4Bxa7Zcvo[/youtube]

ouquanbo88 發表於 2020-10-27 16:59:53

摻!

lamchauho 發表於 2020-10-27 17:08:49

個人癲得濟,直接打青山熱線要求捉佢,CCTV為證!

helloeverybody 發表於 2020-10-27 17:10:54

;038;

CJ2004 發表於 2020-10-27 17:13:40

搵東張西望搞搞佢,比啲壓力房署先會處理

恩仔 發表於 2020-10-27 18:52:56

深表同情!

SY301 發表於 2020-10-27 18:59:21

真係慘

helloeverybody 發表於 2020-10-27 19:07:54

自置物業冇得走,慘! ;084;

ray12381222 發表於 2020-10-27 19:25:11

;070;

cat@@cat 發表於 2020-10-27 23:03:27

;095; 真痴線!黒白片唔得?有冇得換彩色cam?不過D咩咩邊會好心去跟丫 ;095;。黒白又口罩?外形咁易認, 要搜要拉唔信唔得 ;096; 唉...或者等對面家也受害才多D人出聲畀壓力房署 ;009; 這些人不能用常理方法...;048;

Ronan 發表於 2020-10-27 23:45:45

[quote]我們感到好無助, 唔知點算, 想睇下有冇人遇過呢啲情況...
娘家得返媽咪自己住喺顯徑邨顯德樓已買公屋, 由2...
[size=2][color=#999999]楊管 發表於 2020-10-27 15:59:59[/color] <span style=float:right>[url=https://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=7433054]原文[/url]</span>[/size][/quote]
我同你差不多。不過係只澎我個家門。我呢個月仲住緊慈善機構中轉屋(為免官非唔開名)。

樓主你唯一做到係睇精神科。用精神壓力/心理創傷呢樣循民事告顛婆索償or出禁制令/區域法院告房署管理不善。
當然班3萬肯落案事半功倍。
若唔肯落案就問問律師先決定下一步

Ringo2422 發表於 2020-10-27 23:49:08

;084;

criny 發表於 2020-10-28 00:17:03

唉,買左又無得走 ;009;
點會因為黑白片就告唔入架 ;070;
影得勁清楚喎! ;032;

香港小丹丹 發表於 2020-10-28 10:56:42

警察  管理處 區議員又唔理????  唔係卦????   區議員唔得咪搵立法會議員囉,  再搵XX日報幫手, 發大佢黎攪,
唔通等發生不幸事件先做野咩

hlce1317 發表於 2020-10-28 17:57:46

;084;

頁: [1]