香港公營房屋討論區 文字版

楊管 發表於 2020-04-12 23:59:59

安蔭邨長者屋拜神惹祝融 鄰居拉喉救熄

[url]https://video-cdn.on.cc/Video/202004/ONS200412-12222-29-M_ipad.mp4[/url]

葵涌安蔭邨康蔭樓,今晚(12日)7時許,上址36樓一單位突然發生火警,濃煙攻入走廊,多名住戶聞到燒焦味察覺起火,立即報警求助。有同層鄰居奔至起火單位查看,發現單位人去室空,鐵閘及大門打開,隨即拉出大廈消防喉射水灌救。

消防趕至現場時,火勢已大致受控,隨後被迅速救熄,事件中毋須疏散,無人受傷。消防其後進入單位調查,屋內僅有小量家具雜物損毀,涉事年邁戶主在失火後即時逃離單位,事後由保安員陪同返回現場。消防經初步調查後,相信起火原因無可疑,懷疑有人未有徹底熄滅香燭,辣着雜物引致火警。

火警發生時,街坊見單位火光熊熊,有女住戶在走廊大叫「火燭啊,火燭啊!」通知其他住戶走火。亦有住戶拉出消防喉向起火位置射水,並致電報案「Fire...999,火燭啊」驚慌地說出起火樓層室數。

[img]https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200412/photo/bkn-20200412215747290-0412_00822_001_01b.jpg[/img]

[img]https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200412/photo/bkn-20200412215747290-0412_00822_001_02b.jpg[/img]

SY301 發表於 2020-04-13 00:12:27

;040;

Cathytse1811 發表於 2020-04-13 00:28:07

;040;

tylnnn1013 發表於 2020-04-13 00:40:25

;084; ;084; ;084; ;084;

Bh6111 發表於 2020-04-13 00:59:20

呢條廢老南亞村都唔係第一次,之前耀陰樓先燒死一個阿婆

paklam1224 發表於 2020-04-13 03:45:54

;040;

wtk7213 發表於 2020-04-13 06:43:10

;075;

Ivylee622927 發表於 2020-04-13 07:19:41

;040;

Buddy13 發表於 2020-04-13 10:19:30

;070;

skleung88 發表於 2020-04-13 11:33:41

;084;

Arda 發表於 2020-04-13 15:48:42

**** 內容被屏蔽 ****

Arda 發表於 2020-04-13 15:48:57

大檸樂

fung凰 發表於 2020-04-13 18:59:04

;013;

carriewwf 發表於 2020-04-13 23:32:14

;ws33; ;ws33; ;ws33;

kitsanmo 發表於 2020-04-13 23:40:47

;084; ;068;

greatkinhing 發表於 2020-04-14 00:46:20

我就係呢層嘅住戶,個日剛剛準備開晚飯,屋企一家大細4口,比佢嚇死,由我仔發覺有啲煙味到成間屋都係白煙只係數分鐘時間,個陣仲未知起火樓層,只係聽到走廊大叫走火,走廊勁大煙,都唔知走唔走好,我叫我老婆仔女係屋,我一個人開門出去看究竟,見大煙,最後退返入屋,屋企啲煙開始越來越多,即時關窗防止對流扯啲煙入嚟,揾濕毛巾塞住門罅 ,好彩消防勁快到,最後都無事,公屋好多呢啲拾荒的老人家,真係計時炸彈,隨時比佢哋害死

fongfong1710 發表於 2020-04-14 01:27:15

;084;

嘉兒 發表於 2020-04-14 01:37:36

唉 ;1749;

chengpohung 發表於 2020-04-14 01:59:01

;080;

Joeychi 發表於 2020-04-14 15:12:21

人無事就好,希望第日拜神小心啲啦。

頁: [1] 2