香港公營房屋討論區 文字版

。傻的。 發表於 2020-03-06 08:49:43

打小人口訣

楊管 發表於 2020-03-06 11:10:06

[b]驚蟄打小人 疫情下人流減[/b]

昨日是「驚蟄」,惟在疫情下往灣仔鵝頸橋下打小人的市民明顯較去年少。年約30多歲的吳先生稱,過去一年社會動盪令他感遏抑,盼打小人抒發一口怨氣,並助香港除小人,回復10年前的美好。約20歲的劉小姐昨亦即興往打小人,並稱順道打林鄭政府。「小人婆」儀姐稱,今年生意較去年少3成,明顯感到市民怨氣增加,很多人希望打政府;過去市民均求升官發財,今年較多人求身體健康。

[img]https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2580000/2582700/20200306JHC002__20200306_L.jpg[/img]

william510 發表於 2020-03-06 12:05:01

打埋D大人

Aping 發表於 2020-03-06 16:13:38

「小人」打不死乎? 年年打,連年有,烏呼...... {o019}
「大人」有大量,平安吉祥。 {o071}

型英帥靚正 發表於 2020-03-06 16:40:38

我噚晚睇東張西望,見到個主持人訪問一啲去鵝頸橋打小人嘅“善男信女”,佢哋異口同聲都係話嚟打小人,用意係:『“祈福”、“祈求”身體健康,事事順利云云⋯⋯』⋯⋯咁⋯⋯你哋覺唔覺得呢個說話同舉動行為,其實真係好有問題,背道而馳?! ;081;

(注:祈福、求平安,乜唔係去廟宇寺院參拜嘅咩???真係搲爆頭⋯⋯ ;084;)

Aping 發表於 2020-03-06 18:19:10

求平安,打小人冇乜用,打大奸大惡先有用。 ;020; ;063; ;074;[i=s]本留言最後由 Aping 於 2020-03-06 18:20:07 編輯[/i]

Aping 發表於 2020-03-07 17:57:40

;077;沒有咀咒,曾經是遊客欣賞嘅香港特色。 ;063;

頁: [1]