香港公營房屋討論區 文字版

wongsiumay 發表於 2019-04-16 16:52:55

房署免費將浴缸更換成企缸的質素如何?

本人居住的單位 (慈民邨, 約30年)內的浴缸(原裝, 入伙時由房署提供的)底疑似有漏水約一個月前叫房署上門檢查, 前後檢查了三次, 最後房署人員所總括的原因是浴缸旁的瓦仔及玻璃膠有裂縫導致滲水.

原本只是想叫房署安排更換浴缸底的喉瓦仔, 但他們建議我不如直接申請更換企缸(家有65以上長者).
但更換企缸的話, 需要重新造地台及防水. 又怕更換後問題更大.

請問有人有相關的經驗嗎?

Bh6111 發表於 2019-04-16 17:14:05

換喇,d 浴缸唔適合老人家用,佢地會用防水物料做個企缺。話說這種舊款浴缸和諧式真係出晒名易滲水,你個天花有冇甩晒皮?

wongsiumay 發表於 2019-04-16 17:21:36

因為房署話唔到/比唔到資料我知道佢地會點整同整成點.
所以想問問呢度有無兄弟姐妹有換過, 之後再決定整唔整.

另, 我天花無問題呀.
可能係因為入伙時有重新批過, 每幾年又會油下油咁

Dennis009798 發表於 2019-04-16 17:26:29

新屎坑三日香的時候就覺得浴缸好、當有後十次冲涼都無用兩次、每次還要擦得乾乾淨淨才浸浴、相當麻煩!企缸老人家滑到機會少很多!同埋企缸一樣可以溫馨溫馨的 ;063;

mrslee2009 發表於 2019-04-16 18:04:05

最緊要老人家安全呀!用企缸啦!

小白龍 發表於 2019-04-16 18:23:02

;069;難得房處主動提出,一定換.

6467fong 發表於 2019-04-16 18:31:37

;046;

AAA08 發表於 2019-04-16 19:00:30

梗係換企缸好,老人家用浴缸好危險㗎

水123 發表於 2019-04-16 19:01:38

我用緊企缸, 和諧式番新,好快水浸腳,去水唔好,但冇計,房署知但冇辦法,唯有唔開到最大水量。但總比浴缸好

LUCKYSTAR88 發表於 2019-04-16 21:27:22

[b] ;059;[/b]

wongsiumay 發表於 2019-04-21 18:51:09

係最怕換左之後,漏水問題更嚴重

tp201409 發表於 2020-09-11 18:16:03

免費梗係換,老人家年紀大,浴缸太危險喇

opclk 發表於 2020-09-12 07:39:02

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=6131977]#9[/url] [i]水123[/i] [/b]

我入伙既舊單位翻新既企Ⅹ。其實只係瓦仔整既新"沖涼企位",
根本無"缸"
边係出面買個種"企X",。
仲手工奇差,
收到屋一試水唔夠二分鐘己去唔切水水浸,
好彩自己全爆重做,
唔係叫房處肯定有排......

tszkin123 發表於 2020-10-26 09:27:52

🤗

頁: [1]