香港公營房屋討論區 文字版

MCbbyy 發表於 2019-02-25 13:38:19

荔景邨某單位被淋天拿水入屋 懷疑縱火

星期六晚喺我媽咪屋企,突然聽到門外有膠袋聲,跟住有人從木門淋天拿水入屋,開左少少門大聲喝出去,個人走左,發現鐵閘都攝埋報紙,我地全家懷疑係樓下精神病亞伯搵人做的,因為幾年前佢曾經打過我媽咪,亦恐嚇過會放火燒屋同歸於盡,以前曾經拉左佢守行為兩年,但今次最後警察嚟到話證據不足拉唔到人。十年前搬嚟時房署都講過前兩首住戶都係俾下層亞伯嚇走嘅,我媽咪一直都忍,但今次意圖縱火實在太恐怖喇。請問有機會伸請緊急調遷嗎?

kamanwo 發表於 2019-02-25 13:43:09

呢度唔係問機會嘅地方囉

Dennis009798 發表於 2019-02-25 13:43:57

都未點火、點解唔追出去、捉到佢打鑊金!小人行為~

jacksonlo 發表於 2019-02-25 13:45:29

有人生安全受到威脅 ,建議即時報警處理 報警。

kamanwo 發表於 2019-02-25 13:46:31

帶齊證據(例如相片,報案紀錄),快d去邨辦問吧,祝妳好運

小白龍 發表於 2019-02-25 13:46:52

;013;

JACKY92949 發表於 2019-02-25 13:47:52

你自己都識講前兩首住戶係俾佢嚇走咁你咪用返呢個理由要求調遷囉

skwong4 發表於 2019-02-25 13:49:30

整個cam影住佢嘅惡行

skwong4 發表於 2019-02-25 13:50:48

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=5933151]#3[/url] [i]Dennis009798[/i] [/b]

點得火黎,巳經死人 ;084;, 樓主媽一門即死,痴線真係唔好同博[i=s]本留言最後由 skwong4 於 2019-02-25 13:52:14 編輯[/i][i=s]本留言最後由 skwong4 於 2019-02-25 13:57:09 編輯[/i]

skwong4 發表於 2019-02-25 13:56:13

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=5933113]#1[/url] [i]MCbbyy[/i] [/b]

邊個屋邨?可否透露下?

teapot 發表於 2019-02-25 13:56:38

淋天拿水, 報左警先?

KatWu 發表於 2019-02-25 13:59:32

機會好大,前倆戶咪跟住機會搬走左囉~

johnnykit 發表於 2019-02-25 14:20:38

可能啊蛇無落簿,調遷的話機會會細啲

man生 發表於 2019-02-25 14:35:01

揾議員

206 發表於 2019-02-25 14:38:14

好恐怖,一定要報比房處啊知

jenny389 發表於 2019-02-25 14:45:25

[quote]星期六晚喺我媽咪屋企,突然聽到門外有膠袋聲,跟住有人從木門淋天拿水入屋,開左少少門大聲喝出去,個人走...
[size=2][color=#999999]MCbbyy 發表於 2019-02-25 13:38:19[/color] <span style=float:right>[url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=5933113]原文[/url]</span>[/size][/quote]
其實要搬既應該係果阿伯先岩,之前有單死人,法官都係咁講,點解要容忍佢地,房署係唔係應該係時候改下規例先岩,香港應該有好多類似既空屋搞到無人住,就係怕左佢地

MK616 發表於 2019-02-25 15:13:28

;084; ;095;

SUKI2006 發表於 2019-02-25 15:19:08

精神病真係唔好講笑. 唔好同拒癲.....正面沖突好蠢的做法呀!!!

peggy0607 發表於 2019-02-25 15:59:24

應該你媽想搬走要有俾果個人影響佐啲咩才可以,比如有醫生紙說明係心理或生理受到影響,同議員信⋯⋯反正就要大把證明,如果唔係就係得你講,唔會理你

Starrrrr 發表於 2019-02-25 16:23:02

裝cam響鐵閘頂影返落門口,睇下影唔影到佢既罪証? 然後記得出入要小心D, 睡房訓覺要關房門, 對家居火警中求生有幫助。

頁: [1] 2 3