香港公營房屋討論區 文字版

mandy168 發表於 2011-07-22 21:07:24

觀塘綠X軒傢私設計公司原來都係黑店.大家小心.

[size=5]而家好多街坊入伙,好多傢俬店同裝修店都無良賺大錢.呃我地街坊D辛苦錢.上個星期去觀塘間綠X軒訂傢俬.當時我量左屋企呎吋叫個SALES報價比我.個價錢都幾貴.但佢好SALES得野.話質量好,木皮夾板$1200/呎.我覺得如果料靚,手工好都值得.我叫佢上門度呎先比訂,佢話比左訂先,等我裝好冷氣先度呎傘住條喉.我話你度呎同我度呎吾岩甘點,佢話可加可減.吾岩可以用返$1000訂佢店舖一件貨.佢開左發票比我,我比左1000蚊定.返左屋企我先發現發票上衣櫃連書枱無寫用乜板做.又發現發票上D細字
1.貨物出門一律不退換,2訂做貨品,不準退換,3客戶未付清貨款所有貨品屬本公司所有,4訂金不得退,5訂做貨品出圖後必付總數50%,6送貨沒升升降機另付上樓費.
我立刻攞單去店舖問佢,佢話無所謂架.到時出圖為準架.我叫佢改,佢話吾使改.(但我覺得乜都未決定,未度尺係應該用報價單吾用發票架)
我裝完冷氣叫佢地度呎,早上去度呎,度完半個鐘左右叫我一陣去攞圖.(我心諗甘快叫攞圖心急收一半錢?感覺佢地做野好求其)
我同朋友做完D事先過去.見佢地未關門,入去,佢攞圖比我睇,大家傾點做?但我吾明點解床,衣櫃,書櫃連一體做?我叫佢分開床做,衣櫃書枱可以連.衣櫃書台床隻寫總長,無寫單個呎吋.講左一個幾鐘基本講完所有傢俬款式.但未選顏色,佢叫我返去同老公傾下點做第日再講.因為佢己收工.
返到屋企我同老公傾.發現電制呎吋有D吾岩,每個傢俬隻有總長,有D係無寫呎吋架.越想越覺得呢間公司信吾過,決定吾做甘多傢俬,改左隻做一張上下床.第日同佢地傾,佢地竞然話我要做全部傢俬,或吾要一仟蚊吾幫我做傢俬.你地話係咪黑店?????;041; ;041; ;041; ;041; ;041; [/size][size=5]
全屋傢俬點放心比呢D無良心,奸商舖做??[/size]
[size=5]最後我決定去返大公司買傢俬.大公司SALES同佢地相反想盡辦法同D客慳錢.做盡公司優惠比我.我放棄1000蚊,慳返10000蚊,傢俬還有二年保用.正確選擇.[/size]
[size=5]訂造傢俬好多都貨不對版架.大家要小心.[/size]

[i=s]本帖最後由 mandy168 於 2011-7-24 01:28:55 編輯[/i]

ballball 發表於 2011-07-22 21:59:00

;090;;090;;090;

line261 發表於 2011-07-22 22:54:39

;080;;080;;080;

waitinglee 發表於 2011-07-22 23:38:41

你終於搵咗邊間大公司??

popoleung 發表於 2011-07-22 23:53:45

裝修旺季, 個個收傢俱都有激氣嘢

leungmeiyee 發表於 2011-07-22 23:56:08

;034;絶對同意....買傢俬要去D大公司..起碼有保證...我D傢俬係..實惠 + IKEA 買....勁放心

mandy168 發表於 2011-07-23 00:10:51

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?goto=findpost&pid=286302&ptid=22540]4#[/url] [i]waitinglee[/i] [/b]

我去吉之島+實惠 + IKEA最好啦.服務好又有保障;046;

NICOBABY 發表於 2011-07-23 00:13:01

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?goto=findpost&pid=286257&ptid=22540]1#[/url] [i]mandy168[/i] [/b]

{o047} {o047} {o047}

cobylui 發表於 2011-07-23 00:25:38

你俾左一千蚊佢,你可以換其他野架,點解要做晒全部傢私或者唔要一千蚊呀.....

mandy168 發表於 2011-07-23 00:29:34

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?goto=findpost&pid=286364&ptid=22540]9#[/url] [i]cobylui[/i] [/b]

我有要求做一張上下床架,但佢地話吾得,話發票寫左二萬幾蚊.吾可以退,隻可以全部做曬呀.我原先都想投訴佢地架.但開左發票,;041; ;041;

[i=s]本帖最後由 mandy168 於 2011-7-23 00:31:17 編輯[/i]

cobylui 發表於 2011-07-23 00:48:18

一樣可以去消委會投訴,再唔係你同佢講如果唔係換其他野既,就打去蘋果或東方

VickYeung 發表於 2011-07-23 01:40:11

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?goto=findpost&pid=286384&ptid=22540]11#[/url] [i]cobylui[/i] [/b]

[size=5]仲有[b]小額錢債審裁處[/b] ~ [/size];067;

UP4ANY1948 發表於 2011-07-23 09:56:53

**** 作者被禁止或刪除 內容被屏蔽 ****

mandy168 發表於 2011-07-23 11:14:16

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?goto=findpost&pid=286384&ptid=22540]11#[/url] [i]cobylui[/i] [/b]
我而家一樣傢俬都吾想向佢地度訂做,最好可以追返$1000訂金.;074;

mandy168 發表於 2011-07-23 11:19:06

我話去投訴你地,佢地話好呀,你去啦甘,串到死.我想知消委會投訴電話,蘋果或東方電話?邊個知投訴過程係點??;081;

cobylui 發表於 2011-07-23 22:16:29

就咁拎返一千蚊就冇可能架喇....但係起碼都換個床頭櫃丫,無理由無啦啦俾左一千蚊佢架嘛....消委會電話29292222

mandy168 發表於 2011-07-24 01:26:59

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?goto=findpost&pid=286806&ptid=22540]16#[/url] [i]cobylui[/i] [/b]
吾該COBY.我估佢地度無邊樣係$1000架啦.叫我向佢地度做一樣傢俬要加錢我都吾制呀,吾知做乜板比我.;080;

happysir 發表於 2013-01-01 18:51:37

;067;

wangyuxiang 發表於 2017-07-26 22:01:23

嚇,我岩岩系佢度訂左個電視櫃跟食飯枱,點算呀

simonxhung 發表於 2018-11-14 19:31:15

多謝提醒!

頁: [1]