香港公營房屋討論區 文字版

細件0731 發表於 2018-10-07 20:27:17

申請公屋入息同未拎香港身份證可以申請嗎?代友問

申請公屋要交入息嗎?同未拎香港身份證可以填寫申請嗎?代友問;028;;028;[i=s]本帖最後由 細件0731 於 2018-10-07 20:28:20 編輯[/i]

SY301 發表於 2018-10-07 20:30:12

;059;

sunlion02 發表於 2018-10-07 20:30:54

唔明點解咁多人鐘意落黎,香港屋細生活緊張,行步路都打交咁

PETERWONG0617 發表於 2018-10-07 20:43:47

無身份證可來入息,黑工?

blyyoho 發表於 2018-10-07 21:03:02

;063;

洪福川人 發表於 2018-10-07 21:07:25

[quote]申請公屋要交入息嗎?同未拎香港身份證可以填寫申請嗎?代友問;028;;028;
[size=2][color=#999999]細件0731 發表於 2018-10-07 20:27:17[/color] <span style='float:right'>[url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=5412647]原文[/url]</span>[/size][/quote]
[b][size=4]基本公屋申請資格[/size][/b]
[p=30, 2, left][size=4]申請公屋的家庭必須符合下列的申請資格。如果家庭成員包括長者,可以在輪候和配屋方面獲得若干程度的優先。[/size][/p][list][*][size=4]申請者必須年滿18歲。[/size][*][size=4]申請者及其家庭成員必須現居於香港並擁有香港入境權,其在香港的居留不受附帶逗留條件所限制 (與逗留期限有關的條件除外) 。[/size][*][size=4]申請者的住戶總每月入息和總資產淨值不得超過現行的限額。[/size][*][size=4]申請者及其家庭成員在香港並無擁有任何住宅物業。[/size][*][size=4]配屋時,申請表內必須有至少一半成員在香港住滿七年,而且所有成員仍在香港居住。[/size][/list][p=30, 2, left][size=4]資助房屋小組委員會在2017 年2 月14 日的會議上,通過於2017 年4 月1 日起實施為現居於公屋的家庭申請者引入凍結時段的安排。詳情請按下列連結參閱有關新聞公報。[/size][/p]

真喵王 發表於 2018-10-07 21:19:53

沒身份證不能申請

Minghui3216 發表於 2018-10-07 21:26:23

;080;

funward93hk 發表於 2018-10-07 21:26:25

踏入香港第一步就係想攞屋 ;040;

ccsy408 發表於 2018-10-07 21:30:57

來香港做什麼?不是只給香港人申請嗎? ;059;

傻妹33 發表於 2018-10-07 21:34:30

配屋時要住滿7年,一般都要等6-7年先有屋啦!即係話啱啱攞左身份證就去申請,等得嚟都已經攞到永久居民身份證啦,真係好 ;043;

Chris2018 發表於 2018-10-07 22:13:29

;052;

thomas5409 發表於 2018-10-07 22:50:22

成日講大陸如何好,如何先進,做乜野要來香港?

細件0731 發表於 2018-10-07 23:29:09

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=5412697]#4[/url] [i]PETERWONG0617[/i] [/b]
佢伴侶係香港身份證

細件0731 發表於 2018-10-07 23:32:59

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=5413155]#13[/url] [i]thomas5409[/i] [/b]
其實我只係代問,你問我,我都唔知

batman612 發表於 2018-10-07 23:51:32

打1823問

ming熹 發表於 2018-10-07 23:53:21

;080;

muimui0123 發表於 2018-10-08 00:08:26

當然可以申請....    不過房署唔接受姐...

小敏 發表於 2018-10-08 00:44:30

香港永久居民才可以申请

ckw1213 發表於 2018-10-08 02:11:07

[quote]回應  PETERWONG0617
佢伴侶係香港身份證
[size=2][color=#999999]細件0731 發表於 2018-10-07 23:29:09[/color] <span style='float:right'>[url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=5413285]原文[/url]</span>[/size][/quote]
佢老公係香港人, 就唔好咁樣問問題喇! 想俾人鬧嗎? 其他人睇你問題就誤會冇身份證都申請公屋, 呢個話題好敏感! 你是否另有目的嗎?

頁: [1] 2