香港公營房屋討論區 文字版

dolphon090806 發表於 2016-08-30 17:34:04

拆廚廁門問題

請問各位是否開始裝修啦?裝修c fu建議將灶位改去鋅盆位置,大家點睇?

taddy58 發表於 2016-08-30 18:08:02

廚一定唔得,廁就要睇你條邨嚴唔嚴

A.Pen 發表於 2016-08-30 18:22:13

;063; ;020;、,

A.Pen 發表於 2016-08-30 18:24:02

;100; ;077; ;089;、

weare2party 發表於 2016-08-30 18:41:11

上次拎鎖匙果時講到明唔可以拆廚房&廁所門! 拆出黎果扔果時比管理處D 人見到就麻煩啦!  ;013;

luckyfox101010 發表於 2016-08-30 19:47:39

都係個句膽博膽,自從迷你倉大火。消防捉嚴左,門你唔沃得
灶頭改位就要博佢上唔上黎查,裝修佬話得你咪信,尋日管理處先講
用長鏡睇冷氣機有冇違規,你宜家係租客,唔好講地權,你連
屋都沒買,屋權你都冇,

polly.polly.tai 發表於 2016-08-30 21:17:16

;067;

lks19650501 發表於 2016-08-30 21:48:06

叫你拆既9成係黑工,5識香港例

jp_dannywong 發表於 2016-08-31 00:29:00

;032;

sam88 發表於 2016-08-31 07:55:37

{o076}

Horribleellis 發表於 2016-08-31 09:11:36

{o052}

airi 發表於 2016-08-31 09:56:39

[quote]請問各位是否開始裝修啦?裝修c fu建議將灶位改去鋅盆位置,大家點睇?
[size=2][color=#999999]dolphon090806 發表於 2016-08-30 17:34[/color] <span style='float:right'>[url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=3392174]原文[/url]</span>[/size][/quote]
你愈多工程, 佢地便賺得多. 改乜拆乜都要錢.   你點睇?

同埋C FU建議話要改? 戶主係你,  咁萬一改完比房署捉會點?  裝修公司會負責幫你還原嗎?  ;020;

yuenyu0530 發表於 2016-08-31 10:22:09

只是改鋅盆位置, 要唔要即時還原?

MoMo@石籬 發表於 2016-08-31 10:33:08

;081;

misssilver 發表於 2016-08-31 11:02:28

盡量都唔好改咁多野就隱陣d!
你問清楚你屋邨相關人士再決定如何攪啦。
裝修師父當然想你改黎改去啦,一改一拆一裝又可賺你一筆喇,違例既係你唔係佢,一陣整完如要還原既又要拎筆錢出來既都係你唔係佢,除非你錢多啦 ;1759;

小肥強 發表於 2016-08-31 11:56:07

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=3392174]#1[/url] [i]dolphon090806[/i] [/b]

佢(cf)就緊係想, 後加工程費用必貴, 但你日後會好煩, 無謂

mwleungflora 發表於 2016-08-31 12:04:31

;fatc9_001;

A.Pen 發表於 2016-08-31 17:16:31

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=3394441]#13[/url] [i]yuenyu0530[/i] [/b]

舊年曾同房署高層开過會,亦示範過爐位擺位問題,高層口頭承諾會放寛改位問題,但拆牆地就不能,因怕破壞防漏層。

曼地 發表於 2016-09-01 00:40:05

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=3396099]#18[/url] [i]A.Pen[/i] [/b][b]廚廁門5改都無問題,最煩系個灶頭,放咗個洗衣機,就企5到埋去炒餸,下面又整5到櫃,放廚具 ;084;
[/b][b]放寬梗系好啦!但會5會各處鄉村各處例呢? ;059;[/b][i=s]本帖最後由 曼地 於 2016-09-01 00:43:39 編輯[/i]

A.Pen 發表於 2016-09-01 05:50:10

呢個問題新聞透視都講過_,係2008後新落成公屋,有團體調查有成超過8成公屋都更改灶頭問題,最攪笑係房署高層話之前鋅盤同灶頭對掉的,但因之前有租户投訴話灶頭位近窗邊大風會有危險喎 ;077;

頁: [1] 2