香港公營房屋討論區 文字版

VickYeung 發表於 2016-03-16 05:38:42

鐵錘怪漢猛扑鄰居閘門 與警對峙兩小時被捕

【on.cc東網專訊】青衣長宏邨出現鐵錘怪漢,猛扑鄰居門。下午5時許,宏毅樓住客馮太突聽聞門外傳出多聲轟然巨響,獨自在家的她登時被嚇呆,隨即透過防盜眼查看,赫見居於樓下的一名中年漢,正用鐵錘狂扑其大門鐵閘,未幾更見鐵閘被扑爛分成兩半,惟有人仍意猶未盡,進而向木門埋手,不斷猛扑。馮太恐其成功破門入屋,會對她作出傷害,遂一邊用身體頂住木門抵抗,一邊報警及致電房屋署求救。

經歷驚慄10分鐘後,門外的扑門聲終於停止,馮太再查看,發現該男子已離去,才鬆一口氣。此時,警方接報趕至,立即在大廈內搜捕涉事男子,由於男子藏有武器,警員嚴陣以待,配備頭盔及盾牌,其後搜至男子住所,發現他將自己反鎖於屋內,警員遂展開游說,但男子與警對峙逾兩小時態度仍未軟化,警員決定召消防員到場破門而入,終將男子制服,以涉嫌刑事毀壞將他拘捕。他之後被「五花大綁」及送院檢查。

現場所見,馮家鐵閘斷開兩半,木門被扑爛凹陷,留有多處痕跡,門口遺下一地木碎。夫婦憶述今日事件時猶有餘悸,馮先生坦言:「唔知佢(疑犯)會唔會放返出嚟」,認為今次「我老婆生命受威脅」,擔心日後人身安全,恐會案件重演,希望有關當局能盡快跟進處理。

據馮氏夫婦指,過去10多天一直有人以各種方式滋擾,如拍打鐵閘、三更半夜在自己寓所大叫及大力「嘭」門等,他們未知該男子的動機,曾就此向屋邨辦事處投訴,惟一直未有改善。

[img]http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160315/photo/bkn-20160315224907324-0315_00822_001_02b.jpg[/img]
[img]http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160315/photo/bkn-20160315224907324-0315_00822_001_03b.jpg[/img]
[img]http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160315/photo/bkn-20160315224907324-0315_00822_001_04b.jpg[/img]

taskleon 發表於 2016-03-16 06:29:32

;026; ;056; ;095;

幽靈小鬼 發表於 2016-03-16 08:07:57

咁……房署重吾幫手………安排馮太搬去另一個單位

hing5 發表於 2016-03-16 08:16:02

;032;

晴先生 發表於 2016-03-16 08:16:57

可以申請調 ;033;

高腳七 發表於 2016-03-16 08:23:30

;084;

yy婉 發表於 2016-03-16 08:57:53

;070;

陽立英 發表於 2016-03-16 09:13:10

有冇滴水问题?

patchan 發表於 2016-03-16 09:35:26

;084;

mylai 發表於 2016-03-16 09:38:28

{o077}

waitinglee 發表於 2016-03-16 09:49:49

;040; ;068;

chan328 發表於 2016-03-16 10:21:40

{o076}

bb83883 發表於 2016-03-16 10:28:12

一定調遷拉,日日發惡夢 ;096;

cherryybl 發表於 2016-03-16 10:44:57

比我唔敢再返去......

happypizzahk35 發表於 2016-03-16 10:56:04

會唔會馮家成日有燥音滋擾到樓下,又越著個精神病嘅,所以搞成咁,如果唔係咁多家唔搞係淨係搞佢地,應該有d原因嘅
PS:我樓上都係咁,成日夜晚十一、二點嚟拖地,刴野呀或者隻狗走嚟走去,經常傳嚟一d(dd達達)嘅聲,煩到死[i=s]本帖最後由 happypizzahk35 於 2016-03-16 10:56:42 編輯[/i]

gloriawun33 發表於 2016-03-16 10:56:31

第一, 果個人懷疑係有精神病,就算告傷人罪,都一定會放出黎
第二,報導無話佢有滋擾其他住客,只有這一家人..他們是住樓上樓下.是否受害單位時常傳出了一些聲音或什麼事令到住樓下的懷疑精神病病患跳了線呢?
第三,就算搬了都改變不大,每一家多多少少都有些聲音吧...,果個懷疑精神病病漢都會覺得樓上又黎料,可能下次重整鑊金嘅

所以應該要那位懷疑精神病入住治療中心,直到醫生評估佢好番為止

JOEYPUN 發表於 2016-03-16 11:09:35

;059;

adawong88 發表於 2016-03-16 11:21:12

;038;

lucc644 發表於 2016-03-16 11:59:21

唔係想歧視ed有精神/情緒病既人, 我覺得應該將ed人困埋一齊, 住埋一齊,,,,隔離佢地...你話我無愛心都甘講!!...佢地唔單止影響到普通人既的安全同情緒外, 仲可以杜絕下一d扮有精神病而走去申請體恤安置, ed隊比普通隊快好多上樓,又可以揀地區上樓...對正常隊真係好唔公平!!!!

jlsh 發表於 2016-03-16 12:47:37

有仇呀 ;059;

頁: [1] 2