香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 朗善邨 » [交通]朗善入伙後交通問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...9
支持鍵盤翻頁

分到先至算啦
分享 分享 讚好人數:0查看名單

好似朗善果到上車,,坐68E要成十元出元朗,,會唔會貴過頭呀?

好似朗善果到上車,,坐68E要成十元出元朗,,會唔會貴過頭呀?
hklauaaa 發表於 2015-09-09 20:23:43 原文

回程坐返68E,來回全桯$11.1
唔駛拉勻一世,拉勻兩程車得喇,都係$5.55
貴過609,但平過成推下路線
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #23 leokung

LEO,可否同政府建議加多一條小巴專綫,再陶經過朗善站,因為到時人口增加,可以減輕609車輛足問題,同時再曾加的士站,疏道人流
G1278 新3

回應 #23 leokung

LEO,可否同政府建議增加多一條專線小巴,陶經郎善站再落元朗市,因為到時人口增加,可以減輕609小巴不足問題,再同時增加的士站,疏通人流,改善交通問題
G1278 新3

回應  leokung
    LEO,可否同政府建議加多一條小巴專綫,再陶經過朗善站,因為到時人口增加,可以減輕...
Siuwing88 發表於 2015-09-10 12:35:36 原文

運輸署建議改而家經大馬路去型點二的77B小巴以及行教育路的604小巴入博愛巴士站疏導乘客,以另一角度去理博愛醫院客流,看看會否達到你相近的效果。

回應 #26 leokung

郊果一定唔理想,首先係榑愛睇完醫生出門囗就係609小巴站可以直到元朗,比我都唔會行落巴士站果邊再等車再落元朗市,咁係博愛上609啲人,以經上左部份人落元朗,到左朗善站等小巴啲邨民同學生有大部分一定上唔到車,一定要建議運輸署增加一條專線小巴陶經朗善邨疏導乘客,至為有效
G1278 新3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  leokung
    郊果一定唔理想,首先係榑愛睇完醫生出門囗就係609小巴站可以直到元朗,比我都唔會行...
Siuwing88 發表於 2015-09-10 18:53:21 原文

咁掉轉諗,要求晒啲小巴入博愛掉頭而唔係響巴士站掉頭呢?變相博愛有小巴直出元朗,而609之後再重組達至雙重效果?

回應 #28 leokung

其實簡單啲講,榑愛巴士站以經有276等巴士落番元朗,宜家只多2個小巴專線,重復係榑愛掉頭落番元朗,其實解決唔到朗善邨交通問題,到時想㑰到所有住戶入伙,朗善保守有3000幾人,再加原居人口,再加上小學同中學人數,只係得一條609專綫小巴經朗善落番元朗市,係完全解決唔到交通問題,大家宜家最主要係諗一個長遠解決交通問的方法,可否建議運輸署同港鉄,開一條來回元朗西鉄站至朗善邨巴士的接博巴士呢,或者增加609車輛數目,及建議係朗善邨增建的士站等
G1278 新3

回應  leokung
    其實簡單啲講,榑愛巴士站以經有276等巴士落番元朗,宜家只多2個小巴專線,重復係榑...
Siuwing88 發表於 2015-09-11 22:31:41 原文

來回元朗西鉄站至朗善邨巴士的接駁巴士,轉入友善街就係最大限制係最短的巴士都要過晒火位先轉到入去連埋盲位,增加危險。呢一點同巴士司機朋友多番研究過。即使剷咗馬振玉下邊個斜坡都冇用。
增加609車輛數目,呢個係最大方向,同時當日都話會提升609至5分鐘一班車,三個月前同運輸署輕輕傾過,響路面限制下應該係唯一出路
增建的士站,都要有的士肯入去先得囉…

反而有嘢係可以做的,就係改善馬振玉巴士站行入邨的道路環境,以及重建油站天橋方便過對面馬路

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖