香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 舊長型2-3人單位
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

第一次見鮮紅色既門,點解D舊公屋隻門D顏色唔可以平凡D硬要油到咁令人無奈  
coco@chan 發表於 2021-10-07 18:17:35 原文
樓主嗰度咪就係你抬頭望上去既新田圍邨囉... 其實我地道深啡門都唔靚得去邊本留言最後由 fortesting 於 2021-10-08 14:25:25 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  smallno

呢個單位咁好既竟然裝左趟門 又慳返筆,D門既顏色又靚
coco@chan 發表於 2021-10-07 18:21:26 原文
以前房署曾試搵過幾條邨做實驗試裝趟門,我所知既其中一條邨係沙角邨
但因為成本太高,所以後來放棄左
renemystina

回應 #152 fortesting

我就係覺得我地度門D顏色又係唔掂 我諗到時要搵D木紋貼紙挽救一下
G1355 擴2 2014年7月
                2021年3月見主任
                2021年6月S2
                2021年7月S4   7月6拒絕
                2021年8月S2   8月26 S4  8月28收信
                2021年9月 收匙畢業  感謝各谷友祝福同資訊分享

回應 #153 fortesting

房署有時都唔與時並進,唔明點解仲要用拉繩水箱(連張廁紙都沖唔走 ),我見有D舊公屋都改左唔係拉繩水箱,如果佢D門改用趟門/摺門,廁所同廚房唔用鐵門,我諗好多人都唔想拆,不過亦都平常心交得果千幾蚊租就唔好咁多要求,自己搞掂就算 ,話說..今日落狗屎,街坊你果邊有冇水浸本留言最後由 coco@chan 於 2021-10-08 19:26:29 編輯
                2021年3月見主任
                2021年6月S2

G13268 擴三

回應  fortesting
房署有時都唔與時並進,唔明點解仲要用拉繩水箱(連張廁紙都沖唔走 ),我見有D舊公屋...
coco@chan 發表於 2021-10-08 19:25:20 原文
我裝修係全屋剷哂同換哂雙重強化玻璃鋁窗(本身只係打算隔音),估唔到發揮到作用,乜事都無,而家係屋企望天打掛  

至於個廁所 收樓嗰日又係試左沖張紙巾,拉完繩嗰下真係X左出來,水就用咁多,力就一啲都無,之後我堅持要換,殺到埋來叫還原先算
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #157 fortesting

唔係啊,我指新翠邨有冇水浸?你間屋整左鋁窗廚房又貼左玻璃影響唔大啦,我就難講仲裝修緊得個鐵欄趟窗都未整,冇遮冇擋都唔知裡面咩樣
                2021年3月見主任
                2021年6月S2

今日睇左樓啦~拎KEY後即去旺角搵裝修公司, 約埋師傅聽日黎度尺, 分享下單位比其他會員參考
kate12131213 發表於 2014-05-21 19:59:21 原文
恭喜晒, 我都系一樣房型, 不過條水管走下面牆身....

回應  fortesting

唔係啊,我指新翠邨有冇水浸?你間屋整左鋁窗廚房又貼左玻璃影響唔大啦,我就難講...
coco@chan 發表於 2021-10-09 15:29:23 原文
無水浸
我睇外圍,你單位應該未搭棚,今次算避過兩劫,清潔既野就打完風先再諗

我同你既單位都係向住正東方向,上次個風係東南;今次係東北,預左會食到正,間屋會亂哂同濕哂
往好既方向諗,水為財,未入伙已經源源不絕,將來一定發 本留言最後由 fortesting 於 2021-10-12 11:04:23 編輯
renemystina

回應 #160 fortesting

我星期日已經上左去睇,比想像中好冇乜野,反正都未開始剷廳牆同整廚櫃,影嚮唔大,希望今次都冇野啦 ,街坊你地打完風落樓都靠有瓦遮頭地方行安全D,我聽職員講以前試過吹冧左好多棵樹本留言最後由 coco@chan 於 2021-10-12 16:46:21 編輯
                2021年3月見主任
                2021年6月S2

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖