香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 關於自然身故
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

關於自然身故
各做,想問問有啲自然身故係2021的,這樣是不是說明單位內一有人身故就會立刻放去特選?謝謝
分享 分享 讚好人數:0查看名單

各做,想問問有啲自然身故係2021的,這樣是不是說明單位內一有人身故就會立刻放去特選?謝謝
Lam585 發表於 2021-09-17 08:17:00 原文
如果屋企人同時放棄間屋就係
2014-3 申請,2014-4 藍卡
2019/6/1 s1,2019/9/16有期
2019/9/25見主任,2019/10/25合格
2021/12/24轉市區,2021/12/30 S4
2021/12/31 收信派海盛低層

G-1349 (3+1)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

Lam585 發表於 2021-09-17 08:17:00 原文
C兄睇啱嘅係咪老邨?你是3人家庭,唔可能選一、二人單位。就算是自然身故,那單位應該還有其他人,可以繼續居住,我猜很大機會是獨居人士(但又不需遷出),才會2021往生,就放在特快。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

C兄睇啱嘅係咪老邨?你是3人家庭,唔可能選一、二人單位。就算是自然身故,那單位應該還有其他人,可以繼...
飛faiyu772 發表於 2021-09-17 09:31:53 原文
都唔一定,我樓下有戶剛剛年頭走咗,不過應該醫院走所以唔係特快;本身4人家庭,不過實際就得返兩老常住,其中太太走咗,佢地好快全家都搬走,因為剩低一個老人唔想觸景傷情,仔女又基本有家室住出面(不過平日都成日返來食飯);因為有d掛名/本來大單位但得返老人家唔會調細單位,所以都會有較大單位係自然身故放出來做特快。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:3查看名單

都唔一定,我樓下有戶剛剛年頭走咗,不過應該醫院走所以唔係特快;本身4人家庭,不過實際就得返兩老常住,...
WINKYCHAN 發表於 2021-09-17 10:02:49 原文
謝謝C姐指正!柴灣出名多老人,我見很多長者,在球場各自埋堆,都有工人姐姐在照顧,算是幾清靜的環境。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

屋邨異地     風月同天

資料好有用
2015年03月藍咭
G1369xxxx 新2
2021年01月  S1
2021年05月 收信見主任
2021年05月尾S2
2021年09月中抽查 (S1)
2021年11月底歸隊(S2)
2022年01月S4

謝謝C姐指正!柴灣出名多老人,我見很多長者,在球場各自埋堆,都有工人姐姐在照顧,算是幾清靜的環境。
飛faiyu772 發表於 2021-09-17 10:07:42 原文
其實舊屋邨,基本上都多老人
2014-3 申請,2014-4 藍卡
2019/6/1 s1,2019/9/16有期
2019/9/25見主任,2019/10/25合格
2021/12/24轉市區,2021/12/30 S4
2021/12/31 收信派海盛低層

G-1349 (3+1)

其實舊屋邨,基本上都多老人
屋企ceo 發表於 2021-09-17 10:40:45 原文
的確係!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

我是想選舊,想照顧我媽媽,謝謝各位回覆

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖