香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 樓宇設備 » 嘈音問題請教
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

嘈音問題請教
公屋派左頂層,入住2個月,問題仍未能解決亦都搵唔到真正原頭,低頻嘈音,每4至6個字響一次,每次6分鐘之後*扑*一聲會停,正好機房門口在我單位對上前少少位置,投訴左,話機房可能機件老化,但零件暫時無問題,排氣扇都無問題!所以目前無辦法解決,但我總覺得是食水喉上水震動引起的,因條大喉在我門口大概一米距離,條喉u 字在我屋頂位經過!但屋邨又話應該唔係,但我聽聲音又似係上水聲,每次屋企有低頻聲音,去聽條喉係一樣聲音的,每晚一訓上床,聲音一到就好似罩住隻耳仔咁,好辛苦,晚晚都3,4點先訓到,已經帶耳塞帶到耳仔發炎。成日覺得間屋好嘈,重點企係度感覺係果d陣動聲,一訓係度就好似大水喉係耳邊咁,我仲可以點做?真係超辛苦,派到舊樓無新樓都唔緊要,等左8年換呢d嘈音單位真係攞命,痛苦中。。。。
G13xxxxxx
11月6日,結束8年長跑,竹園
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1 caca_1024

本身無寫係問題單位?声音係明顯嘅?你投訴時佢上去望有無聽到声?本留言最後由 saku 於 2020-05-22 02:00:42 編輯
2020年安居於富暉樓。(歷史點我個名入去望)
請各位在個人簽名留腳印(藍卡編號,日期,人數):
http://cyclub.happyhongkong.com/memcp.php

回應  caca_1024
本身無寫係問題單位?声音係明顯嘅?你投訴時佢上去望有無聽到声?
saku 發表於 2020-05-22 02:00:28 原文
本身無寫有呢個問題,佢強調上手係搬大單位,唔關嘈音事。我有叫佢地黎聽,但佢每次只響6分中,次次黎到聲都停左!
G13xxxxxx

本身無寫係問題單位?声音係明顯嘅?你投訴時佢上去望有無聽到声?
saku 發表於 2020-05-22 02:00:28 原文
聲音一響時,企係廳會聽到好似雪櫃有時發出果d電頻聲,但入房訓落床會聽到好似平時係街果d抽渠聲咁,好大聲,我張床係做地台,而間房剛好係一張床岩岩好,所以係痴住墻的,一坐起身又會細聲返!
G13xxxxxx

我覺得呢d應該係問題單位咯,噪音問題有d嚴重
希望大家可以早日安居樂業
9年白田居民,少有的熱愛探討公屋,不定時上載新公屋資料同資訊
預計出帖內容:不專業預測!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我覺得呢d應該係問題單位咯,噪音問題有d嚴重
Ivan文 發表於 2020-05-22 02:15:29 原文
朋友叫我要求調遷。。。。一心諗住長住,裝修已經洗左一大筆錢,就算俾我調遷我都無錢再裝修,我只想解決呢個嘈音問題。
G13xxxxxx

朋友叫我要求調遷。。。。一心諗住長住,裝修已經洗左一大筆錢,就算俾我調遷我都無錢再裝修,我只想解決...
caca_1024 發表於 2020-05-22 02:21:38 原文
建議投訴多幾次,竹園南得36年歷史,等到重建幾乎等10年以上  
希望大家可以早日安居樂業
9年白田居民,少有的熱愛探討公屋,不定時上載新公屋資料同資訊
預計出帖內容:不專業預測!

建議投訴多幾次,竹園南得36年歷史,等到重建幾乎等10年以上  
Ivan文 發表於 2020-05-22 02:25:58 原文
係,同埋呢度除左嘈音之外,其實都幾好住!我每次投訴都隔幾日先覆到,每次都話機件正常,但我地一家真係聽到有呢d嘈音,最衰左鄰右里都無事,我擔心佢地因只係我呢間有問題而唔想理。。。。
G13xxxxxx

小心呀,嘈音滋擾,好易影響情緒或出現發病!
黑暗的盡頭,就是光明!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖