香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 有沒有人告訴我,應該揀長者屋還是縮沙?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

睇你是否忍到咯,你分數和次序少過我的,等多一年都唔知是否有帶獨立洗手間的房間,且睇你要房的情況目的是...
jinny 發表於 2018-12-14 19:41:23 原文
將來博調遷
2004-10
分享 分享 讚好人數:0查看名單

過來人講吓,樓主你有無租樓壓力,呢個好現實問題。
當年我係1劏3,3個人共用廚廁,你話有無唔方便,點都有...
無心大師 發表於 2018-12-15 01:20:58 原文
仲有一問题,出入長者屋有冇時間限制
2004-10

folee2008 發表於 15/12/2018 09:39:49 原文
出入長者屋無時間限制, 但因為你入住後對住屋無迫切性, 想三年後單人調遷的機會很微......

除非你
1) 結婚
2) 死亡
3) 如遇上...隔離/附近房客的滋擾, 住滿3年後, 投訴被滋擾而調遷。
4) 政策改變 <~~~ 幻想下好喇!
U0183 市1
2006年 取藍咭
分享 分享 讚好人數:1查看名單

將來博調遷
folee2008 發表於 2018-12-15 09:31:32 原文
收匙入住一般要滿3年才能調遣,如果仍單人則未必有得調,因為長者屋平均單人都超過6平方米空間唔算細,自己睇啦本帖最後由 jinny 於 2018-12-15 10:29:33 編輯
13年中  U034XXXX-X
單人特快
14-16年每年一次無得揀
17年 P055XXX 長者屋揀樓通知
18年 P039XXX 長者屋揀樓通知

將來博調遷
folee2008 發表於 15/12/2018 09:31:32 原文
我等左兩年..... 係無架!  
因為不斷有比我們年長或分數高的人排係我地前面, 我諗到差唔多五十歲應該會有機會  
U0183 市1
2006年 取藍咭
分享 分享 讚好人數:1查看名單

folee2008 發表於 2018-12-15 09:39:49 原文
24小時舍監,無話有時間限制,當然唔可以屈蛇啦
特快 (長者屋)>自願調遷>獨立單位

出入長者屋無時間限制, 但因為你入住後對住屋無迫切性, 想三年後單人調遷的機會很微......
除非你
1) 結...
db.meow 發表於 2018-12-15 10:21:46 原文
我就係第4類,政策改變,但宜家無啦,因為房署唔再派長者一型(正常/特快隊)
特快 (長者屋)>自願調遷>獨立單位

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖