香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 葵聯邨一期 » YEAH 終於輪到我 聯欣28樓!!!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我揀左2817呀
27/6拎匙
11/7起租
33093309 發表於 2011-6-16 18:43:30

hi!你27/6攞完key,可唔可以幫我睇吓邊d單位向海景/遠景果邊單位號碼,(即係唔係面向山).....THX!!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

可唔可以講下你揀樓嘅流程呀, 同幾時可以攞匙, 唔該?
A1036 發表於 2011-6-16 12:01:45

楝樓流程(適用於擠迫/改善居住空間調遷計劃)

1. 收到房署嘅信(自選單位通知書)
    有個申請書編號:T-XXXXXXX-X
    (呢個編號最有用既地方係上網睇下有邊D心水俾人揀左,佢每日6點都會delete當日俾人揀左既單位)
    有個楝選次序:P.XXXX
    (呢個就即係你前面仲有幾多人擠迫過你,揀先過你)

2. 按日期、時間去樂富(九龍橫頭磡南道三號 香港房屋委員會客務中心第一層)
    (要早半個鐘到,例如我當日係10:45am,佢10:15開始登記同埋可以入預覽室)
    (我個日10:25去到,我個時間個批人已經入晒去,D職員仲話我遲到)

3. 登記,佢會俾一張Form你一陣入預覽室寫低你想揀既單位
    (準備封信、身份證、授權書)

4. 入預覽室睇下仲有邊D可以揀,入面就將全部單位既d資料貼晒出黎,即係上網睇個d
    (如果新樓會有平面圖,坐向個d俾你睇)
    (俾人揀左佢就會用紅筆刪左)

5. 填頭先張form,抄返個單位no.、xx邨、xx樓、xxxx室
   (最好寫定4-5個心水單位,因為同你一齊入去個批人,可能會揀左)
   (一批大約16戶左右)

6. 等
   (填完form就會叫你去另一個area等待辦下一個手續)

7. 入揀樓房,確認你揀邊個單位,俾身份證佢
   (呢到先真正決定你可以揀邊間,個職員會話入到房有五分鐘決定要邊間,過五分鐘的話你既優先權就會俾左下一位)
   (所以要寫定4-5個單位)

8. 簽揀選單位確認書,拎返身份證

9. 等佢出封配房通知信
   (通知你拎匙日期、有咩要準備、有咩錢要俾)
   (仲有份遷出通知書同一份聲明,填好後拎匙日交埋)

10. 走得
     (我11:45行出門口,即成個過程大約1h30mins)

以上純粹個人經驗
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 1# 33093309

hi!你27/6攞完key,可唔可以幫我睇吓邊d單位向海景/遠景果邊單位號碼,(即係唔係面向山).....THX!!...
sandyip 發表於 2011-6-16 19:23:43

呢d都係向葵芳的單位,望唔望到海我唔係好知道,但一定唔係向山

單位面積類型
0714.461-2
0814.461-2
0914.461-2
1014.461-2
1130.29/30.991
1230.29/30.991
1314.461-2
1414.461-2
1540.592
1630.29/30.991
1740.592
分享 分享 讚好人數:2查看名單

呢d都係向葵芳的單位,望唔望到海我唔係好知道,但一定唔係向山
33093309 發表於 2011-6-16 19:59:08

謝謝你的資料!!!!我7月頭先選樓,希望到時選到啦!!!!

謝謝你的資料!!!!我7月頭先選樓,希望到時選到啦!!!!
sandyip 發表於 2011-6-16 20:38:09

你揀幾人呀?
4-5人向東南應該到7月會俾人揀晒

楝樓流程(適用於擠迫/改善居住空間調遷計劃)

1. 收到房署嘅信(自選單位通知書)
    有個申請書編號:T-XX...
33093309 發表於 2011-6-16 19:39:44

唔該哂呀! 你嘅揀樓流程同我當年揀特快應該一樣,今次改善空間會係6月30日揀樓.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

u r welcome

希望你都揀到心水單位

你揀幾人呀?
4-5人向東南應該到7月會俾人揀晒
33093309 發表於 2011-6-16 20:41:01

我是3-4人(1房)單位,但如果最高果d單位兩邊是不是都可望遠景呢?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖