香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 離島公屋 » 離島公屋煤氣/熱水爐問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索

離島公屋煤氣/熱水爐問題
離島係咪冇煤氣? 要用石油氣? 真係唔想換石油氣或者用儲水式熱水爐 有冇咩辦法? 大概要幾多錢?
G1331
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我住大澳,我屋企用儲水式電熱水爐,大澳永安街有一店舖有賣,價錢可以包安裝,但具體要揀左型號先可以答
據我所知,大澳可以用石油氣,幾錢唔清楚,因為我無用
公屋申請編號: G1362000
2014年11月: 藍卡 新3
2016年09:月 新3 > 離4
2019年04月: 第一次審查 (同月通知合格),5月22日: S4,5月24日: 收信派大澳天寧樓
(特快: 2015年 P039000 / 2016年 P030000 / 2017年 P023000)

離島公屋原來已有中央石油氣,唔洗好似唐樓咁,我就係唔想冬天用儲水式,咁都係用石油氣好本帖最後由 happysky 於 2018-03-07 15:02:27 編輯
G1331

離島公屋原來已有中央石油氣,唔洗好似唐樓咁,我就係唔想冬天用儲水式,咁都係用石油氣好
happysky 發表於 2018-03-07 15:01:29 原文
不過安裝石油氣熱水爐就要同裝修傾好,做好冷熱水系統(混水掣),人家才幫你裝
09/12擴展1人。
10/13結婚(擴2 G1326)。
04/15及10/16加一對仔女並轉離島4。
6/2/17首次審查,06/17為S4並第一次派銀灣邨。
11/8/17正式收匙。

我覺得開通返個石油氣都唔平,我買埋煮食爐和熱水爐要成6千幾蚊
離4 G1333
2013/8 收藍咭
2016 由擴4轉新4
2017/7/1由新4轉離4
9/20 審查
10/30 S2
11/13 收到合格
11/20 S3
11/21 S4
11/29 拒絕了第一次派彩
2018/1 派天寧樓

雖然我唔知大澳係咪無煤氣,但如果大澳真係無得駁煤氣
莫非你想煤氣公司即刻駁煤氣比你用? 如果可以有煤氣駁到相信一早已駁,
無嘅就一定係因位置同地理問題無得駁煤氣,
相信你要用其他煮食或沖涼爐具,放棄煤氣吧本帖最後由 zeniacheng 於 2018-03-18 04:09:06 編輯
大陸人唔好再落嚟香港爭公屋!隔離屋勁多大陸人5年生3件,拎曬福利又想轉大屋,好憎佢地

我覺得開通返個石油氣都唔平,我買埋煮食爐和熱水爐要成6千幾蚊
3bchan211 發表於 2018-03-18 03:37:49 原文
你估煤氣會平好多咩?可能煤氣爐具會平啲,但煤氣唔知點解係貴啲。
09/12擴展1人。
10/13結婚(擴2 G1326)。
04/15及10/16加一對仔女並轉離島4。
6/2/17首次審查,06/17為S4並第一次派銀灣邨。
11/8/17正式收匙。

煤氣爐具都唔平咖
離4 G1333
2013/8 收藍咭
2016 由擴4轉新4
2017/7/1由新4轉離4
9/20 審查
10/30 S2
11/13 收到合格
11/20 S3
11/21 S4
11/29 拒絕了第一次派彩
2018/1 派天寧樓

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖