香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 離島公屋 » 請教!好迷茫!特快想揀龍田邨 但又怕後悔
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

離島只揀長洲,梅窩
g1284xxx市3
分享 分享 讚好人數:0查看名單

離島只揀長洲,梅窩
9394 發表於 2017-10-11 23:38:26 原文

我同阿大都是葵芳工作,阿二讀特殊小學,阿三準備明年升小ㄧ,如真要就要將阿二同阿三轉到葵诵返學。想了解...
tweety82080 發表於 2017-10-11 20:09:20 原文
龍田村連超市都無間,出東涌都一個鐘

08年單人
15年3月轉左擴2 (G1335-G1336)
18年9月21日網上S1         
18年11月4日收信審查
18年11月12日見主任13號補文件
18年12月8日S2
19年1月14日S3
19年1月24日S4
19年1月25日派滿東村低層
19年2月1日拒絕
19年2月14日轉返S2
19年3月7日S3
19年3月13日S4
19年3月15日收信派石圍角村
19年3月20日頂樓冇電梯到達拒絕
19年4月3日轉返S2
19年5月15日S3
19年5月16日S4
19年5月27日派長宏村邨,簽約

揀唔過

U036 擴1

G13371 擴市4人

我同阿大都是葵芳工作,阿二讀特殊小學,阿三準備明年升小ㄧ,如真要就要將阿二同阿三轉到葵诵返學。想了解...
tweety82080 發表於 2017-10-11 20:09:20 原文

我住緊大澳,不過唔係龍田邨

1) 大澳生活好唔方便,一間超市都無,只有一間士多,同藥房,不過都好早收 (士多9點幾、藥房8點左右),唔洗旨意晌大澳買餸煮飯,除非你唔食肉

2) 交通就見仁見智,你生活圈晌九龍新界區,多數都係出東涌,出東涌只有2個選擇,11號巴士,早上返工時間大澳總站到東涌約45分鐘,夜晚放工時間約55分鐘,其他時間35~40分鐘左右,一係搭的士,單程30分鐘,190元 (唔係成日有車,要Call車,加5元)

3) 我自己有時要返荔枝角返工(要8:30到),朝早6:00起身梳洗,6:15出門,搭6:30車,7:10到東涌,轉搭7:15 E21,8:00到荔枝角,返工時間大概就係咁 (搭地鐵會快15分鐘左右)

4) 上網只有PCCW 8MB 寬頻,$298月費,我自己用電話卡4G上網,都要$296/月

5) 大澳最麻煩係睇醫生,只有一間公立診所,龍田邨行過去要半個鐘,唔知係未啲醫生同我個小朋友唔夾,永遠睇唔好,而且星期六開半日星期日直頭唔開,所以每次小朋友發燒我都要返大埔睇醫生 (大澳的士來回$400 + 大埔的士來回$600 + 睇醫生$350)
所以想住大澳真係要三思本帖最後由 manchars 於 2017-10-12 10:21:25 編輯
公屋申請編號: G1362000
2014年11月: 藍卡 新3
2016年09:月 新3 > 離4
2019年04月: 第一次審查 (同月通知合格),5月22日: S4,5月24日: 收信派大澳天寧樓
(特快: 2015年 P039000 / 2016年 P030000 / 2017年 P023000)

我情願等多兩年都唔入龍田, 何苦呢.....
擴展四人 - 號碼:1234XXX - 09年5月收藍咭 / 15年2月12日審查, 3月17日審批合格
2013特快:23XX / 2014特快:15XX / 2015特快:7XX / 2016特快:28X
第一次派房:19/5/2016 - 梨木樹舊邨(問題單位 - 拒絕)
第二次派房:18/8/2016 - 水泉澳映泉中層(因成功揀選特快, 所以放棄了)
22/9/2016:特快成功

寧願排新界都唔排離島
收藍咭日期:10/2010 (u025xx-1人), 2013/7 轉擴2(G1295xxxx), 2016/3轉新2
25/8/16step1,25/9/16收信3/10/16審查,改期8/11/16, 補交文件14/11/16, 25/11/16 S2,28/11/16 S4,1/12/16收信大興邨高層,9/1/2017終於取匙簽約

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖