香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 特快揀樓流程
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8
支持鍵盤翻頁

特快揀樓流程
有好多朋友未去過特快揀樓,可能都會想知道特快揀樓係點樣的,
今日去的時候偷偷影左dd相比大家了解一下。
雖然今期特快已尾聲,但可能往後幾年大家都有機會去揀啦。
(因為佢寫左唔比影相的,希望大家唔好舉報我 我都係好心想同大家分享下而已…如果唔小心影到你就唔好意思先…)

1)我預約時間係8:45,當時大約8:20分已經到左。

(房署門口,大家審查都係去呢度啦)

(入左去唔洗上電梯,直入已見到揀樓中心)

(電梯底就係等候處)

(等候處對面就係簡介室,都好多人討論緊揀咩)
-我呢個時段得20-30人受邀, 比中間5個時段少成半人, 但係都有人冇得坐
-多人揀的時段更加有機會冇位坐

2)大約8:35,職員叫排隊登記,入去「簡介室」

(簡介室內部)
-登記時要身分證同揀樓信, 會收左你揀樓信, 比揀樓紙同一個file的申請須知你睇
-8:46開始簡介, 睇段10分鐘的片先:PPT簡報黎, 每頁放左一項揀樓需知(中文),然後有人錄音口語讀返出黎(同場有兩個家庭係外藉的,冇人照顧過佢地需要)
-完左片佢再問大家有冇問題,同重點講返特快冷靜期以及白表綠表買居屋ge限制等等…
-其實講解哥個人都唔太清楚有咩單位淨,佢講錯哂2-3人單位數目又當左已經冇哂租置單位可以揀(其實當時仲有山景良景兩個)

3)大約9:05,移動入預覽室,即係頭先一開始第2張圖見到哥邊ge房

(預覽室內部)

(揀樓紙正背面)
-名單係有哂全期計劃單位的,你會見埋每個單位係邊一日比人揀左,因為淨返好少單位,大家都會堆埋一堆咁睇
-長枱有鉛筆供應,可以只填特快單位編號,最多6個選擇
-如果揀唔到,長枱最左邊簽左揀唔到單位的文件先走得
-長枱上按次序攤哂入左黎揀樓ge人的揀樓信o係度,你揀完過去話佢知,簡單登記就進入隔離等候室。

4)大約9:14,預覽室哥邊話時間到,等所有揀到ge人入哂黎等候室先正式開場
-等候室守衛深嚴~冇相~
-就是幾排膠凳,前方牆貼左d 「各區屋村樓齡」「發生過鉛水事件屋村」「各長者屋樓齡」同埋一堆須知。
-再有個好似高級d的職員黎講解多次,主要講話同場都有競爭未必會揀到同埋講多次冷靜期呢樣野
-講解大約5分鐘,因同場有兩家外藉人士,主任用英文brief多左次(主任英文唔差)
-之後就點名,係按揀樓次序點的,我同場有大約12個家庭到吧(可能數錯)

5)9:24點完名就直接開始叫名入「揀樓室」
-每次同時可以有3個家庭o係揀樓室,其他未到的繼續等
-「揀樓室」守衛更深嚴~唔會有相~
-o係揀樓室每個申請家庭會有一個主任拎住你份file孖住你,佢會幫你手o係單位名單上搵你揀樓紙列左ge單位
-如前面家庭未決定得到,仲有d猶豫緊,後面係會cake住哂要等埋先(我前面一戶就係咁…即使我揀的同佢冇衝突)
-「揀樓室」內的名單唔止有寫被揀日子,仲有寫埋揀左哥個人ge特快次序
-主任o係蓋印前會再將單位資料覆述一次清楚比你知ge,一旦蓋上「已揀選」的印,你就用左今年特快的揀樓機會了,都冇得揀過第二個單位啦
-之後一蓋完印就會趕你快d離開,過去等簽文件
-我係哥個時段第5個,9:27入揀樓室,9:31分已經揀完蓋印去下一步了。

6)簽文件

(簽文件等候區,有3個counter)
-我前面仲有3-4個家庭都有揀到單位,我等左4-5分鐘左右就印好文件簽得啦

(到我簽文件)
-文件係一大疊有唔知一式幾多份有幾多張過底紙的…我簽得唔夠大力…下場就係我拎哥份副本會好淺色…
-簽之前職員會再覆述你揀的單位同一d注意的事項
-我問職員如果冷靜期內電話拒絕,房署收到指示會唔會回覆返,佢話唔會

(最後簽哥份文件的上半部份)

7)離開
-我已經審查合格,就只係拎返簽左份文件一兩張紙咁走
-如未審查,再行出d近門口又有個等候區係約審查時間的
-審查約時間要等幾耐我唔知~因為我已經走左~離開時間9:42。

-走時見到唔知10:15定9:45的人已經坐滿哂
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒
分享 分享 讚好人數:25查看名單

支持本土製造~影像及佈局滿分
安達邨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

好仔細。  
13894xxx
2016年4月擴展2人
2022年11加3人

好犀利
擴展四人 - 號碼:1234XXX - 09年5月收藍咭 / 15年2月12日審查, 3月17日審批合格
2013特快:23XX / 2014特快:15XX / 2015特快:7XX / 2016特快:28X
第一次派房:19/5/2016 - 梨木樹舊邨(問題單位 - 拒絕)
第二次派房:18/8/2016 - 水泉澳映泉中層(因成功揀選特快, 所以放棄了)
22/9/2016:特快成功

派水泉澳

好有心機寫!
市4 ---G1243xxxx 未审查
2013特快:34xx ,2014特快:23xx,2015特快:12xx,2016特快:57x  2016年9月23日揀到特快單位,10月18日見主任,11月1日s2(審查合格),11月4日收合格信(信入面日期10月19日已合格),11月15日S3,11月17日S4,11月18日收配房信

市2 G1296xxxx
未審查
特快p115xx-p70xx- 9-11-16選白田邨

為生活而加油!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖