香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 啟晴邨 » 新聞透視 2015.07.18 - 飲水思鉛
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我睇呢2日D訪問同記者會, 感覺好似係度落緊藥, 咩野之後安排抽血既人越黎越多, 一定會有人鉛含量超標, 但唔代表係同呢次事件有關?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我睇呢2日D訪問同記者會, 感覺好似係度落緊藥, 咩野之後安排抽血既人越黎越多, 一定會有人鉛含量超標, 但唔...
minipet5511 發表於 2015-07-19 14:24:14 原文

主導思想係, 飲你唔死嘅
15年3月中交表
15年5月頭被拒, 因為有成員係居屋成員
15年7月收藍咭 G1374xxx-x 新界4人
21年12月人工超額
分享 分享 讚好人數:1查看名單

根本成個"節目"(不能認同係時事分析),只傳達了一面倒的訊息,就係小事一椿好平常,小心用水便可,意圖大事化小,將金屬水正常化。我以為睇緊慌張西望。不過早對cctvb新聞部不存寄望,今次又再一次得到引證。
現在市民就係想知點解頭抽水含鉛超高從而根治及問責。教人點取水不超標根本在轉移視線兼大事化小。本帖最後由 shuichueno2015 於 2015-07-19 16:31:53 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我真係冇睇CCTVB好耐, 反而上各大Forum, 資料全面好多, 唔會一面倒維穩本帖最後由 happyarale 於 2015-07-19 16:53:55 編輯

主導思想係, 飲你唔死嘅
SGC 發表於 2015-07-19 14:31:05 原文

唔會死架, 不過會神經有問題, 造血有問題, 肝腎有問題, 同小朋友智商有問題之嘛, 唔死得人嘅

唔會死架, 不過會神經有問題, 造血有問題, 肝腎有問題, 同小朋友智商有問題之嘛, 唔死得人嘅
happyarale 發表於 2015-07-19 16:55:40 原文

顛咗, 就唔會再出聲
15年3月中交表
15年5月頭被拒, 因為有成員係居屋成員
15年7月收藍咭 G1374xxx-x 新界4人
21年12月人工超額

請大家細心睇睇CCTVB 7月18日晚上「鉛水事件」的報導手法,尤其找了一位大學教授到啟晴邨「家訪」取水辦的...
amythepooh 發表於 2015-07-19 13:01:51 原文
間單講,即飲到你慢性中毒,同大頭奶粉一樣,無即時危險,維穩

原因得一個...... 淡化事件嚴重性

好似CC星X日報都大字標題話政府幫啟晴居民...
xmas 發表於 2015-07-19 13:58:50 原文
報紙仲話有成人組喎,人起以為全民驗血,原來係驗水超標既家庭,即得幾個大人

间单讲,即饮到你慢性中毒,同大头奶粉一样,无即时危险,维稳
az 发表於 2015-07-19 19:41:17 原文

你唔好攞d水嚟沖奶粉,就冇事啦大頭鬼!
市2
I love Dog so much but I won't offence the rules as well,
any evidence proved to against the rules, go ahead to complain, catch me if you can!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖